Nejlepší snídaně? Bílý jogurt, ovoce a trocha cereálií
V současnosti se vede spousta debat na téma snídaně. O její důležitosti, o tom, zda jsou cereálie zdravé nebo nezdravé a zda je lepší sacharidová nebo spíše bílkovinová snídaně – o tom se vedou úplné spory. Nikdo to totiž přesně neví. Každý jsme jiný a bude nám něco jiného vyhovat. Takže udělejme pár kroků bokem od té hysterie a já vám řeknu, proč si myslím, že bílý jogurt, ovoce a trocha cereálií je ta nejlepší možná snídaně (alespoň pro mě).
Teď je opravdu období takových sporů ohledně zdravé výživy. Jedni prosazují vyváženou stravu s přiměřenou dávkou sacharidů, tuků i bílkovin (asi většina výživových poradců), jiní pak nedají dopustit na „paleo“ stravu a tvrdí, že sacharidy jsou zlo a nejedí je téměř vůbec. To se samozřejmě týká i snídaně – a pak občas narazíte na článek, který tvrdí, že snídani je nejlepší vypustit úplně. Všechno jsou to jisté „mánie“, které podporuje snadné šíření informací po internetu.
Podle mě žádné jedinečné pravidlo neexistuje. Každý jsme jiný, každý dokážeme lépe strávit a zpracovávat jiné typy výživných látek. Někdo ráno nedokáže pozřít nic než teplý čaj, jiní snídají normálně, ale mají problém třeba pít kyselý džus… Takže netřeba panikařit, podobné „jednoznačné a zaručené“ rady brát s nadhledem a spíš sledovat podle sebe, co nám vyhovuje.
U mně je to již výše zmiňovaná trojkombinace. Zde jsou důvody proč:
- Jogurt
- Hlídám si množství přijatých bílkovin, dlouhodobě jich mám nedostatek, takže mléčný výrobek je jasnou výhodou
- Jogurt obsahuje výhodné bakterie pro trávení
- Vybírám bílý (a nejraději doma připravený), takže nedostávám přidaný cukr nebo jakékoliv umělé látky
- Ovoce
- V podstatě jím nejvíc dva druhy: Jablko a avokádo
- Oba druhy jsou hodně bohaté na vlákninu
- Samozřejmě nám dávají i vitamíny a minerály
- A jogurt perfekně ochutí
- Cereálie
- Dodají další dávku vlákniny, které mám jinak nedostatek
- Dodají dávku energie, kterou potřebuji speciálně pokud jdu dopoledne cvičit
- Oblíbila jsem si „nitky“ Dobrá vláknina od BonaVity – mají nejlepší poměr vlákniny na energetickou hodnotu (obsah cukru), navíc mi opravdu chutnají
- Do vlákniny mám zamíchaná semínka Goji (kvůli chuti a jejich prospěšným látkám)
Ještě se koukněme na výživovou hodnotu takové snídaně:
Hmotnost | sacharidy | tuky | bílkoviny | vláknina | Energetická hodnota | |
Jablko | 150 g | 25 g | 0,6 g | 0,3 g | 4,5 g | 480 kJ |
Dobrá vláknina | 30 g | 17 g | 1,2 g | 3,3 g | 6 g | 356 kJ |
Bílý jogurt | 150 g | 6 g | 4 g | 7 g | 1,5 g | 375 kJ |
Celkem | 330 g | 48 g | 2,2 g | 10,6 g | 12 g | 1211 kJ |
Snad největší výhodou je velký obsah vlákniny – 12 g je přibližně polovina z minimální doporučené denní dávky. Sacharidy z takovéhle snídaně pokrývají asi pětinu, bílkoviny také pětinu a tuky jednu třicetinu denních dávek doporučených Evropskou radou pro informace o potravinách (GDA). Což jsou vlastně ideální hodnoty. Takže já zatím nehodlám měnit:)