Cibule: 6 tipů, jak se s ní co nejméně naplakat
Někdo je citlivější, někdo méně – ovšem s cibulí má problém téměř každý. Nakrájet jí kilo do guláše může být skoro nadlidský úkol. Čím si to ulehčit? Inspirujte se mými tipy, třeba vám taky pomohou.
- Kvalitní cibule prostě pálí a úplně se tomu vyhnout nedá. Čím je cibule čerstvější, tím bude štípat víc. Ale zároveň bude také samozřejmě lepší pro vaše pokrmy a i obsahem vitamínů a minerálů.
- Šťáva z cibule obsahuje těkavé látky – ty jdou pak nahoru v podobě „par“. Musíme jim tedy zabránit dostat se k našim očím. Nejjednodušší rada je obléci si brýle – ty aspoň část par „odblokují“.
- Pomůže nám i digestoř, když si s prkénkem s cibulí stoupneme pod ni, zapneme ji a zároveň se co nejvíce odkláníme směrem od osy, po které budou páry stoupat.
- Těkavé látky se nám dostávají do očí i nosem. Pokud můžeme, trošku pomůže zadržet dech.
- Čím více je cibule nakrájená, tím více par uvolňuje. Krájíme ji tedy po částech. Cibuli překrojíme, oloupeme a rovnou nakrájíme jen tu jednu polovinu. Hotovou cibuli přesypeme do hrnce, který máme mimo dosah a pokračujeme.
- Pokud už nás oči začínají štípat, odstoupíme od cibule a jdeme třeba k otevřenému oknu. Průvan opět odvane těkavé látky z našich očí. A můžeme pokračovat:-)
Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!