Chvála na voskovaný ubrousek
Tento příspěvek nebude výjimečně o jídle jako takovém, ale o způsobu uchovávání potravin. Správné uchovávání je zcela zásadní: Pro to, aby si ovoce a zelenina udržely dostatek vitamínů a minerálů, maso nebo hotové pokrmy se nekazily a pečivo nebo dezerty neokorávaly. Kolega v práci mě inspiroval s domácí výrobou voskovaného ubrousku. Nejdřív jsem si říkala, že tím, že nejím klasické pečivo a do práce si nepřipravuju sendviče, že jej nevyužiju. Opak je pravdou, narozdíl od spousty jiných „krámů“ se stal mým oblíbeným pomocníkem.
Voskovaný ubrousek dnes poměrně snadno koupíte v malých rukodělných obchůdcích nebo na trhu, nebo si jej vyrobíte doma (bude to možná stát trochu nervů:)). Stačí jakékoliv bavlněné plátno, ideálně jemné, ve kterém nejsou „dírky“ mezi jednotlivými vlákny/uzlíky. Plátno si rozložíme na pečící papír a poklademe kousky natrhaného vosku. My jsme používali včelařský plát/přepážku do úlu (stojí pár korun), můžete použít i svíčku, kterou látku pořádně potřete, jen si dejte pozor, ať je to svíčka pouze z vosku a ne žádná „chemická“. Přiklopte druhým papírem (nechte si i dostatečný okraj), žehličku zahřejte asi na poloviční výkon a s vypnutou párou zlehka vosk roztavujte a přes pečící papír „roztírejte“ po látce tak, aby vám nikde nezůstala suchá místa. Ubrousek 30×30 cm vám bude trvat asi půl hodiny. Pak stačí nechat krátce uschnout/vystydnout, papír sloupnout a máte hotovo.
Teď ale k čemu všemu jej můžete využít: Takové základní použití je na domácí kváskový chleba. Celý bochník do něj zabalte. Vydrží déle jako čerstvý: Nevlhne jako v sáčku a nevysychá tolik, jako v utěrce nebo chlebovém sáčku.
Stejně tak voskovaný ubrousek využijete na libovolné svačiny, typicky sendviče. Zabalte do něj a můžete snadno vzít na cesty. Zase, nic vám nebude osychat ani vlhnout.
Do ubrousku ale můžete zabalit třeba načatou zeleninu, třeba polovinu rozkrojeného celeru, oloupané mrkve, okurku… Nedávejte úplně hned, nechte řezné rány trochu oschnout na vzduchu, ale pak už můžete zabalit a uložit do lednice. Opět: zelenina nebude vysychat a ani vlhnout a tudíž plesnivět.
Ubrousek poslouží i místo „víčka“ na jakékoliv mističky se zbytky. Teplem rukou vosk povolí a vy jej můžete vytvarovat podle tvaru mističky, vosk na misku přilne a bude držet. Samozřejmě, na přenášení v batohu to není, ale do lednice to úplně stačí a zase zabrání osychání.
A prémiová rada je zabalení tvrdého sýra. Asi to znáte, po pár dnech v lednici plesniví… ve voskovaném ubrousku vydrží nejdéle.
Tak co, přemluvila jsem Vás?