Zmrzlina z modrého sýra (s gorgonzolou)
Popravdě nevím, kolika z vás se tímto receptem trefím do chuti, protože tohle je opravdu netradiční kombinace. Nicméně já jsem z ní naprosto nadšená, takže se o recept rozhodně musím podělit. Zmrzlinu z modrého sýra jsem ochutnala poprvé na Prague Food Festivalu před hodně lety v rámci promo sýrů „Sedlčanský“, kde mě nadchla – bylo to největší chuťové překvapení celého dne. Takže už mi ležela dlouho v hlavě a dnes jsem ji konečně vyzkoušela. Jde to a je to naprosto geniální dobrota!
Potřebujeme:
- 200 ml smetany na šlehání
- 4 žloutky od šťastných slepiček
- 100 ml mléka
- 100-150 g hodně zralé měkké gorgonzoly (určitě doporučuju použít gorgonzolu nebo nějaký jiný kvalitnější modrý sýr, ne jen obyčejnou nivu)
- lžička soli
- 2 lžíce sladidla
- 1 lžíce citronové šťávy
Smetanu s mlékem nalijeme do vhodného hrnce a pomalu zahříváme k varu. Přidáme gorgonzolu (pokud je dost zralá a měkká, ani nemusíme strouhat, snadno se rozpustí i tak) a mícháme tak dlouho, dokud není směs zcela hladká, bez kousků (kromě kousků plísně – nezní to moc vábně, ale přitom mají ve výsledné zmrzlině lehce „křupavou“ konzistenci a zároveň výraznou „houbovou“ chuť).
Do misky vložíme žloutky a metličkou nebo vidličkou zběžně rozšleháme. Malým proudem (a ze začátku klidně po kapkách) do misky za stálého míchání přilijeme asi třetinu horké smetany – aby se nám směs ohřála. Poté můžeme teplou vaječnou směs nalít zpět do hrnce se smetanou. Hrnec můžeme vrátit na plotnu, raději jen na střední teplotu (např. stupeň 2 ze 3). Pořád poměrně intenzivně šleháme metličkou. Dokud je směs plně tekutá (jako smetana), nemusíme míchat tak důkladně, ale jakmile začne houstnout, musíme přidat na intenzitě, jinak se nám na dně bude směs srážet.
Asi po 3-5 minutách (podle rychlosti sporáku) bychom měli získat hustý krém – připomínající šodó nebo řídký puding. Dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou – podle chuti, protože každá gorgonzola bude jiná. Překvapivě ale zmrzlina zvládne poměrně velké množství soli (i přes slanost sýra) a citronu, aby chutě byly výrazné a vyvážené.
Směs musíme nechat zchladnout, ale na povrchu by se vytvořil škraloup. Pokud máte zmrzlinovač, moc vám to nevadí, zmrzlinovač škraloup rozmíchá. Jinak směs přikryjte potravinářskou fólií (přímo na povrch zmrzliny). Dejte vychladit a pak buď použijte zmrzlinovač a nebo dejte do mrazáku. Zmrzlina není náchylná na ledové kousky, přesto doporučuji průběžně promíchávat, i kvůli rovnoměrnému promrznutí.
Já jsem podávala s meruňkovým přelivem (nakrájené meruňky jsem zahřála na dvě minuty – pustí šťávu), klasikou je ale kombinace s hruškou a určitě by se hodily i libovolné zkaramelizované ořechy.
Tak co, zkusíte ji?