„Vykapaný“ jogurt: všemocný pomocník

Jogurt, ze kterého necháte odkapat vodu, je úžasný. Něco jako hodně měkký tvaroh, možná lučina – luxusní je už jen namazat tlustou vrstvu na domácí chleba a posypat bylinkami nebo řeřichou. Mňam! Ale využijete ho i jinde. Pojďte se s ním trochu seznámit.

Samotná příprava je superjednoduchá. Kupte si kilo bílého  jogurtu (mnou oblíbená Hollandia ho dodává už v kilovém kyblíčku). Připravte si misku, na ní velký cedník a utěrku. Tou cedník vyložíte, do ní kydnete všechen jogurt (vejde se tak akorát), přesahující konce utěrky zamotáte „do spirály“ a zatížíte talířkem, aby se nerozmotávala. A nechte pár hodin, nejlépe přes noc, v ledničce.

Už po pár minutách uvidíte, co je v misce vody! Poprvé mě to taky překvapilo, kolik vody je v jogurtu, zrovna v tak hustém, jako je Hollandia:) No ale dost divení, jdeme ochutnávat!

Z jogurtu nám zbyla jen zhruba třetina, ale nevadí, teď už víte, že to není žádná práce, tak si zítra klidně uděláte další. (Jen kdo se má pořád tahat s těmi kyblíky, že. No ono i ten jogurt si můžete udělat doma, když na to přijde.)

Vezměte si lžičku a naberte si. Dobrota? Tak teď si jej lehce osolte, pokud máte čerstvé bylinky, použijte pár lístečků tymiánu nebo čerstvě nasekanou petrželku. Začínáte chápat? Geniální pomazánka jen ze tří ingrediencí. Vlastně se tomu už dá říkat čerstvý sýr. Nebo Labneh, což je vlastně totéž, původem z Libanonu. Prostě krémový sýr, který vznikl přirozenou cestou, ne roztavením tvrdého sýru tavícími solemi (fuj). A jeho příprava je tak jednoduchá, že můžete mít pořád čerstvý.

No a co ještě? Vykapaný jogurt je úžasný na odlehčení sladkých dezertů. Zkuste jej použít místo mascarpone na přípravu Tiramisu. Nebo jako základ na cheesecake. Nebo na známý nepečený dezert z piškotů a jahod nebo jiného ovoce (místo kysané smetany a šlehačky). Nebo prostě jako krém do jakéhokoliv dortu. Nebo jako krém na „míša řezy“. Prostě cokoliv vás napadne, kde je standardně nějaký těžký, mastný, nezdravý krém:)

No, a proč jsem se k němu vlastně dostala já? Je totiž základem geniální letní dobroty – mraženého jogurtu (frozen yogurt). Ale recept až příště. To už by bylo na jeden článek moc.

Snad už jen tedy energetická hodnota čerstvého sýru vzniklého z odkapaného jogurtu – závisí samozřejmě přímo na použitém jogurtu. Můj zhruba 300 g sýr má energii zhruba 2700 kJ (Hollandia, 3% tuku). Pokud použijete jogurt s 1,5% tuku (třeba Dr. Halíř), získáte zhruba 2300 kJ. A pokud byste si jogurt vyrobili sami z nízkotučného mléka, bude mít výsledek jen zhruba 1500 kJ.

Když se vrátíme k té Hollandii – z ní bude tedy 2700 kJ, 35 g bílkovin, 38 g sacharidů, 35 g tuků (hezky vyrovnaná bilance). Stačí samozřejmě uvažovat hodnoty jogurtu, vykapáním vody žádné živiny neztratíme.

 

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top