Vánočka – 12 tipů, aby se zaručeně povedla
Vánočka je natolik tradiční produkt, recept předávaný z generace na generaci, že jich bude existovat nejspíš stejné množství, jako je domácností. Navíc kynuté těsto je kynuté těsto a toho se kuchařští začátečníci obvykle bojí. Je to přece jen živý organismus. Přesto se nejedná o nic složitého, stačí jen dodržet pár pravidel a nepanikařit, když se hned nedaří:-) Pojďme si tedy ty nejdůležitější věci odkrýt.
Není moc receptů, které si pamatuju z hlavy. Proč si to pamatovat, když si to taky můžu kdykoliv najít, že:–) Recept na vánočku si ale pamatuju. Není to totiž jen vánočka, co z těsta připravíte. Využijete jej na mazanec a jidášky na Velikonoce, kynutý koláč s ovocem v létě a nebo švestkový závin na podzim…
Potřebujeme:
- 500 g mouky
- 120 g másla
- 100 g cukru
- 1 celé vejce
- špetka soli
- 1/2 kostičky droždí
- 100 ml mléka
Do mísy nasypeme mouku, do mouky uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr a zalijeme mlékem. Do něj rozdrobíme droždí a necháme asi čtvrt hodiny stát = vzejít kvásek. Mléko se pokryje světle hnědou „pěnou“ vzešlých kvasnic.
Poté přidáme rozehřáté vychladlé máslo a ostatní suroviny a uhněteme vláčné těsto (můžeme si pomoci robotem nebo pekárnou). Necháme asi hodinu vykynout a upleteme vánočku.
A teď ty praktické rady:
- Vánočka je nejlepší čerstvá, oproti cukroví se tedy nepeče dopředu. Pokud ji chcete na Štědrý den na snídani, pečte dvacátého třetího odpoledne.
- Droždí a tedy i těsto je vlastně živý organismus. Pozor na vysoké teploty, třeba při rozpouštění másla – to je pak do těsta potřeba přidat již vychladlé na teplotu těla nebo nižší.
- Nejlépe se s těstem pracuje a nejlépe nám vykyne, když mají všechny suroviny pokojovou teplotu (kvasnice jsou chladem „uspané“ z lednice a na pokojové teplotě rychle ožijí).
- Těsto musí kynutím zdvojnásobit až ztrojnásobit svůj objem. Pokud se tak nestane, dejte mu ještě půl hodiny až hodinu.
- Těsto kyne nejlépe při teplotě okolo 25 stupňů. Pokud máte doma chladněji než třeba 20 stupňů, počítejte na kynutí s dvojnásobkem času.
- Pokud chcete kynutí urychlit, můžete dát těsto na topení nebo do trouby se zapnutou žárovkou (jinak vypnuté). Platí bod č. jedna – nechceme kvasinky zabít.
- Když máme krásně vykynuté těsto, můžeme z něj tvarovat vánočku. Nebojte se, že nadýchanost splaskne – ona splaskne, ale během chvilky pak hotová vánočka zase nakyne.
- Upletenou vánočku dáme na plech a potřeme rozšlehaným bílkem (aby nevysychala a po upečení měla krásnou barvu). Posypeme mandlemi a necháme ještě asi půl hodiny kynout, až vyběhne.
- Do vánočky můžeme křížem na svislo zapíchnout dvě špejle. Tak se při pečení nerozjede, což jinak trochu hrozí.
- Tradičně se vánočka plete ze tří pater – první ze čtyř pramenu (jako cop), druhé ze tří, třetí ze dvou. Nebo si můžete na youtube najít návody na pletení ze šesti pramenů. Vánočka nevypadá tak pěkně a tradičně, ale nerozjíždí se a lépe drží pohromadě.
- Po vykynutí vánočku pečeme asi půl hodiny na 180 stupňů. Pokud příliš tmavne od shora, přikryjeme ji alobalem nebo pečícím papírem. Její upečenost vyzkoušíme špejlí.
- Upečenou vánočku necháme úplně vychladnout. Jinak by mohla splasknout a navíc… teplé kynuté těsto způsobuje bolení břicha:-)