
Vajíčkové muffinky – egg bites #Low-carb, bezlepkový recept vhodný pro těhotenskou cukrovku
Tyhle „muffinky“ mám hrozně ráda. Říká se tomu Egg bites a v cizině se prodávají jako občerstvení v kavárnách – hlavně tam, kde frčí nízkosacharidové stravování, třeba v US nebo ve Španělsku. Jsou moc dobré a mají vícero využití – udělejte si je na snídani a co zbyde, zabalte do krabičky na výlet. A dělala jsem je i mamince na oslavu – protože jsou rychlé na výrobu, efektní a vlastně netradiční.
Recept je i poměrně flexibilní, dovnitř samozřejmě můžete dát různé ingredience. Klasika je slanina, šunka nebo uzený losos, nějaký sýr a bylinky. Stejně tak můžete dát i na drobno nakrájenou zeleninu (třeba barevné papriky nebo hrášek). Jen to nepřežeňte s množstvím, aby vajíčka dobře zatuhla.

Vajíčkové muffiny (egg bites)
Ingredients
- 10 vajíček (ideálně co nejlepší kvality)
- 100 g slaniny drobně nakrájené
- 100 g strouhaného sýru např. gruyere, cheddar
- 100 g čerstvého sýra (lučina, palouček)
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce bylinek (pažitka, petrželka, tymián – dle chuti)
- čerstvě mletý pepř
Instructions
- Do trouby dolů vložte plech s vodou – muffinkům vyhovuje hodně vlhké prostředí, díky tomu budou krásně jemné a krémové. Troubu zapněte na 140 stupňů.
- Pokud chcete, můžete osmažit slaninu do zlatova. Přidáte tím na chuti, ale jestli spěcháte, klidně krok vynechte.
- V míse smíchejte vajíčka a krémový sýr – dobře prošlehejte (např. aby krémový sýr netvořil hrudky a nebo jen maličké). Pomožte si metličkou.
- Přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte.
- Naplňte do muffinových formiček, nejlepší jsou silikonové – budou se z nich egg bites lépe vyklápět. Nechávejte asi centimetr volný – muffinky trochu naběhnou (ale ne tak moc jako u klasických).
- Pečte na 140 stupňů asi 20 minut. Sledujte skrz dveře trouby – muffinky jsou hotové, když se vprostřed vyboulí nahoru. To značí, že už jsou ztuhlé i uvnitř. Nechcete je ale zbytečně péci déle, protože díky tomu budou krásně jemné a krémové a ne vysušené.