Téma týdne: Kvašené potraviny. Vodní kefír neboli tibi limonáda
Vodní kefír, neboli tibi limonáda, patří zase k těm velice snadným kvašeným potravinám. Podobně jako u tibetské houby potřebujete sehnat krystalky, které Vám limonádu vyrobí.
Recept (poměr jednotlivých surovin) si každý najde svůj podle vlastní chuti, základem je voda (ideálně odstátá), cukr (lepší třtinový) a krystaly. Já dávám cukru málo, aby ho tam ve výsledné limonádě moc nezbylo:
1 litr vody
30 g cukru
120-150 g krystalů
Necháme kvasit na lince ve sklenici zavřené víčkem 24-72 hodin – průběžně ochutnáváme, zda nám vyhovuje kyselost.Pak můžeme udělat takzvanou druhou fermentaci, kdy krystalky přecedíme a hotovou limonádu smícháme s libovolným ovocem a nebo bylinkami, čímž vytvoříme chutné limonády. Mezi nejoblíbenější patří maliny, já mám ráda bio pomerančovou kůru a rozmarýn a podobně. Znáte tibi limonádu?