Svatební koláčky – klasické

Ano, úplně se to nehodí do LC/AIP naladění blogu. Ale občas někomu peču a i klasické, tak si tu musím odložit recept, ať ho pořád nehledám. Neděste se, oproti kynutému třeba na vánočku obsahuje opravdu velké množství žloutků a másla – je to tak v pořádku. Dají se péct klidně pár dní (i týden) dopředu a vydrží krásně křehké. Netvrdnou – jen vlhké náplně (typu tvaroh) udržujte v lednici.

Potřebujeme:

  • 1 lžička cukru
  • 1 kostka droždí – uděláme kvásek
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru, případně vanilkový
  • 50 ml mléka
  • 4 žloutky (nebo 1 vejce a 2 žloutky)
  • 250 g (celá kostka) másla
  • štědrá špetka soli

Kvásek připravíme ze lžičky cukru a rozdrobeného droždí – jen zamícháme v malé mističce, díky tomu droždí vzejde bleskově.

Ve velké míse mezitím připravíme sypké suroviny, na to vlhké a do toho kvásek. Hněteme ručně nebo v robotu 5-10 minut. Těsto je měkoučké, příliš se nelepí.

Koláčky se nejsnáze dělají tak, že se těsto vyválí (pracovala jsem po čtvrtinách) na zhruba 5 mm tloušťku, vykrájí se drobná kolečka (asi 2 cm v průměru) a střed promáčkneme – já jsem dělala tloučkem od hmoždýře. Dávat můžete blízko sebe (klidně 1 cm i míň), nakynou nahoru, do stran moc ne. Nenecháváme kynout – hned plníme náplněmi.

Na jednu várku těsta vyjde náplň zhruba v tomto množství (1 druh):

Tvaroh: 500 g měkkého tvarohu z alobalu + 2 vajíčko + 2-4 lžíce cukru

Mák: 400 g máku + cca 300 ml mléka + 2 lžíce cukru + lžička skořice, svařit, cca 10 minut

Ořechy: 300 g mletých ořechů + 300 ml mléka + 2 lžíce cukru + lžička skořice, svařit, není třeba dlouho, ale spíš do požadované hustoty

Povidla: 250 g povidel + panák rumu na naředění, případně naopak zahuštění strouhaným perníkem

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top