Superrychlý bílkovinový salátek k večeři

Jeden z mých hlavních objevů za tu dobu, co jsem se začala víc zajímat o zdravou výživu je, že mám málo bílkovin. Doporučená dávka bílkovin je cca gram na kilogram váhy člověka, jejich spotřeba se ale zvedá se sportováním a speciálně se silovými sporty. A ač se říká, že máme v poslední době nadbytek masa a podobně, bílkovin máme všeobecně spíš málo, hlavně ženy…

Já jsem si to ověřila sama na sobě. Chodím 2x týdně do posilovny, do toho curlingové tréninky a spousta dalších aktivit… Při posledních dvou váženích měla méně svalů než předtím a to i přesto, že mi některé viditelně sílí (a asi i rostou). Takže je to jasné – musím přidat bílkoviny.

Bílkoviny jsou nejvíce v libovém mase (cca třetina váhy v syrovém stavu), ve vajíčkách (asi 7 g na vajíčko), v mléčných výrobcích (nízkotučné mléko 3,4 g na 100 ml, bílý jogurt 3,5 g na 100 ml, měkký tvaroh cca 12 g na 100 g, cottage 11,5 g na 100 g), luštěninách (červená čočka cca 20 g na 100 g suché syrové čočky). Jenže kolik toho za den sníte, dokážete z toho poskládat třeba 70-100 g bílkovin na den? Já moc ne. Proto hledám jídla, která jsou bílkovinově co nejhodnotnější. Ta pak jím večer nebo po cvičení, jako správnou bombu pro obnovu a růst svalů:)

Mou oblíbenou bílkovinovou dobrotou je teď tenhle salátek. Je opravdu jednoduchý, rychlý a hlavně moc dobrý.

Potřebujeme:

  • 1 bílý cottage (150 g)
  • 1 balení tuňáka ve vlastní šťávě (klidně drceného, dá se sehnat pod 20 Kč)
  • 1 velké rajče
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžička hořčice
  • sůl, pepř dle chuti

Vlastní příprava už je opravdu jednoduchá, smícháme cottage a okapaného tuňáka s rajčetem a cibulkou nakrájenými na malé plátky, dochutíme a máme hotovo. Je to dobrota a je rozhodně zdravější než instatní proteinové koktejly, kterými si jinak třeba sportovci musí pomáhat.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top