Rajčatová čočka – skvělá příloha k masu

Další superzdravá věc, kterou jsem teď objevila, je čočka. Všichni máme na čočku asi spíše špatné vzpomínky ze školní jídelny, kde se jednalo o kejdu nevábné chuti, vůně a barvy… Jedná se ale o hodně výživnou potravinu a když se dobře připraví, s čočkou ze školní jídelny nemá nic společného. Když navíc použijete červenou, její příprava je i superrychlá.

Červená čočka je u nás zatím pořád spíše výsadou vegetariánů a těch, co se zajímají o zdravou výživu, dnes ji ale seženete skoro v každém supermarketu (buď vedle klasických luštěnin nebo v „biokoutku“). Přínos je jasný – velký obsah vlákniny a bílkovin. A ta červená je i velice rychle hotová – její příprava je snadnější než třeba u brambor nebo rýže. Stačí čočku lehce propláchnout a cca 3 minuty povařit v lehce osolené vodě, kterou pak slijeme. Nevěřte nápisům na obalu, které někdy mluví i o patnáctiminutovém varu – opravdu to není potřeba, z čočky se vám pak leda stane kaše.

No ale čím čočku dochutit, pokud nám nechutná samotná a připomíná nám tu ze školní jídelny? K téhle dobrotě mě inspiroval Tomík, který mi podobně uvařil jednou klasickou čočku. Já už jsem si recept jen trošku upravila a zjednodušila… a popravdě se po ní teď můžu úplně utlouct. Přitom je to opravdu úplně jednoduché!

Potřebujeme:

  • 60 g červené čočky na porci přílohy
  • malý rajčatový protlak (nejvíce mi chutná „Rajčatové pyré“ od Otmy – některé protlaky jsou hodně kyselé nebo ostré, vyzkoušejte sami, který vám bude chutnat)
  • špetka soli
  • bylinky dle chuti (používám bylinky na bylinkové máslo a provensálské koření)

 

Čočku povaříme, slijeme, vrátíme v hrnci na sporák a ještě na teple zamícháme s protlakem. Pokud nám zbyla v čočce voda, necháme ji vyvařit, pak už jen dochutíme solí a bylinkami a podáváme. Třeba k přírodnímu kuřecímu plátku a zelenině.

 

 

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top