Rajčatová čočka – skvělá příloha k masu
Další superzdravá věc, kterou jsem teď objevila, je čočka. Všichni máme na čočku asi spíše špatné vzpomínky ze školní jídelny, kde se jednalo o kejdu nevábné chuti, vůně a barvy… Jedná se ale o hodně výživnou potravinu a když se dobře připraví, s čočkou ze školní jídelny nemá nic společného. Když navíc použijete červenou, její příprava je i superrychlá.
Červená čočka je u nás zatím pořád spíše výsadou vegetariánů a těch, co se zajímají o zdravou výživu, dnes ji ale seženete skoro v každém supermarketu (buď vedle klasických luštěnin nebo v „biokoutku“). Přínos je jasný – velký obsah vlákniny a bílkovin. A ta červená je i velice rychle hotová – její příprava je snadnější než třeba u brambor nebo rýže. Stačí čočku lehce propláchnout a cca 3 minuty povařit v lehce osolené vodě, kterou pak slijeme. Nevěřte nápisům na obalu, které někdy mluví i o patnáctiminutovém varu – opravdu to není potřeba, z čočky se vám pak leda stane kaše.
No ale čím čočku dochutit, pokud nám nechutná samotná a připomíná nám tu ze školní jídelny? K téhle dobrotě mě inspiroval Tomík, který mi podobně uvařil jednou klasickou čočku. Já už jsem si recept jen trošku upravila a zjednodušila… a popravdě se po ní teď můžu úplně utlouct. Přitom je to opravdu úplně jednoduché!
Potřebujeme:
- 60 g červené čočky na porci přílohy
- malý rajčatový protlak (nejvíce mi chutná „Rajčatové pyré“ od Otmy – některé protlaky jsou hodně kyselé nebo ostré, vyzkoušejte sami, který vám bude chutnat)
- špetka soli
- bylinky dle chuti (používám bylinky na bylinkové máslo a provensálské koření)
Čočku povaříme, slijeme, vrátíme v hrnci na sporák a ještě na teple zamícháme s protlakem. Pokud nám zbyla v čočce voda, necháme ji vyvařit, pak už jen dochutíme solí a bylinkami a podáváme. Třeba k přírodnímu kuřecímu plátku a zelenině.