Pohankové bezlepkové wafle, po kterých se zapráší
Hledáte recept na vafle, který je trochu zdravější a přitom nikdo nepozná, že nejsou z klasické mouky? Tyhle vafle jsem vyzkoušela v rámci nějakých společenských aktivit u nás v kanceláři. Udělala jsem pro jistotu dvoje, protože jsem neměla s pohankovými zkušenost – ale byly geniální a všichni se vrhli na ně a zmizely mnohem rychleji, než ty klasické. A jsou i rychlé na přípravu, vyzkoušejte!
Už jsem vyzkoušela několik receptů, ale tenhle byl jednoznačně nejlepší. Jako vafle někde ze stánku v Belgii:) Když byly tmavší, zůstaly krásně křupavé, i se šlehačkou nebo jogurtem. A světlejší si zase zachovaly víc krémovitosti a nadýchanosti.
Kolik bylo vaflí bohužel nevím, nepočítali jsme to. Odhadem tak 30-40, nasytilo to 10 lidí a ještě dost zbylo. A recept tedy funguje i s klasickou hladkou moukou – pokud si neděláte starosti s bezlepkovostí, klidně nahraďte.
Potřebujeme (přepočítáno na 5-6 větších porcí):
- 2 hrnky pohankové (nebo klasické hladké nebo celozrnné) mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru (případně alternativního sladidla)
- 1 balíček prášku do pečiva (1 vrchovatá lžíce vinného kamene)
- 2 žloutky
- sníh ze 2 bílků
- 1 a 1/2 hrnku plnotučného mléka
- 75 g rozpuštěného másla
- špetka soli
Postup:
Ve větší míse smícháme pohankovou mouku, cukr a prášek. Přidáme mléko, žloutky a rozpuštěné máslo – dobře rozmícháme a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh se špetkou soli.
Vaflovač necháme rozpálit a potřeme troškou kokosového oleje nebo sádla (vydrží vyšší teplotu). Menší naběračku těsta dáme do vaflovače a pečeme tak 5-8 minut. Pokud vafle ještě nejde vyndat, nechte ji. Až bude propečená, odskočí od plotýnky snadno (pomožte si lopatičkou). V dalších várkách už to půjde snáze.
Na ozdobu:
Abychom zachovali vhodné rozložení živin, není dobrá vafle jen s marmeládou. Ideální je bílý jogurt, tvaroh nebo šlehačka (bio), čerstvé ovoce místo marmelády nebo domácí nutela – klasická nebo avokádová.
Můžu poprosit o recept v gramech místo v hrncích? Případně o info, zda hrnek odpovídá americkému/britskému cupu. Díky
Dělám klasicky českým hrnkem, tj. cca 250 ml (a nedávám ho úplně plný).
Odhad přepočtu:
250 g pohankové mouky
100 g cukru
330 ml mléka
Ať vám chutná!