Pohankové bezlepkové wafle, po kterých se zapráší

Hledáte recept na vafle, který je trochu zdravější a přitom nikdo nepozná, že nejsou z klasické mouky? Tyhle vafle jsem vyzkoušela v rámci nějakých společenských aktivit u nás v kanceláři. Udělala jsem pro jistotu dvoje, protože jsem neměla s pohankovými zkušenost – ale byly geniální a všichni se vrhli na ně a zmizely mnohem rychleji, než ty klasické. A jsou i rychlé na přípravu, vyzkoušejte!

Už jsem vyzkoušela několik receptů, ale tenhle byl jednoznačně nejlepší. Jako vafle někde ze stánku v Belgii:) Když byly tmavší, zůstaly krásně křupavé, i se šlehačkou nebo jogurtem. A světlejší si zase zachovaly víc krémovitosti a nadýchanosti.

Kolik bylo vaflí bohužel nevím, nepočítali jsme to. Odhadem tak 30-40, nasytilo to 10 lidí a ještě dost zbylo. A recept tedy funguje i s klasickou hladkou moukou – pokud si neděláte starosti s bezlepkovostí, klidně nahraďte.

Potřebujeme (přepočítáno na 5-6 větších porcí):

  • 2 hrnky pohankové (nebo klasické hladké nebo celozrnné) mouky
  • 1/2 hrnku třtinového cukru (případně alternativního sladidla)
  • 1 balíček prášku do pečiva (1 vrchovatá lžíce vinného kamene)
  • 2 žloutky
  • sníh ze 2 bílků
  • 1 a 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 75 g rozpuštěného másla
  • špetka soli

 

Postup:

Ve větší míse smícháme pohankovou mouku, cukr a prášek. Přidáme mléko, žloutky a rozpuštěné máslo – dobře rozmícháme a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh se špetkou soli.

Vaflovač necháme rozpálit a potřeme troškou kokosového oleje nebo sádla (vydrží vyšší teplotu). Menší naběračku těsta dáme do vaflovače a pečeme tak 5-8 minut. Pokud vafle ještě nejde vyndat, nechte ji. Až bude propečená, odskočí od plotýnky snadno (pomožte si lopatičkou). V dalších várkách už to půjde snáze.

 

Na ozdobu:

Abychom zachovali vhodné rozložení živin, není dobrá vafle jen s marmeládou. Ideální je bílý jogurt, tvaroh nebo šlehačka (bio), čerstvé ovoce místo marmelády nebo domácí nutela – klasická nebo avokádová.

 

Wafle-2

Wafle-3

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

2 Responses

  1. Můžu poprosit o recept v gramech místo v hrncích? Případně o info, zda hrnek odpovídá americkému/britskému cupu. Díky

    1. Dělám klasicky českým hrnkem, tj. cca 250 ml (a nedávám ho úplně plný).
      Odhad přepočtu:
      250 g pohankové mouky
      100 g cukru
      330 ml mléka

      Ať vám chutná!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top