Plantainové muffiny – přirozeně bezlepkové a s krásnou nadýchanou texturou
Plantainová mouka je jedna z mála, která je povolená v rámci palea. A dnes už se dá celkem snadno sehnat ve zdravé výživě. Zkuste si tyto muffiny, kde asi ani nepoznáte, že není klasická mouka.
Plantain je zjednodušeně řečeno velký zelený banán – jiný druh, než které běžně konzumujeme jako ovoce. V syrovém stavu obsahuje hodně rezistentního škrobu, který je velice vhodný pro naše přátelské bakterie ve střevech. Bohužel, po naší tepelné úpravě už ho bohužel moc nezbyde:-) Je ale bohatý na vitamíny a minerály, například vitamín C, A a B6, sodík a hořčík.
U plantainu nečekejte, že ho oloupete jako banán (zkoušeli jste někdy loupat opravdu nezralý banán?). Nejspíš ho budete muset okrájet nožem.
A koupíte ho například v Tescu nebo na rohlik.cz, míst postupně přibývá.
Potřebujeme:
- 2 plantainy nebo 80 g plantainové mouky
- 2 velká vejce
- 50 g rozpuštěného másla nebo kokosového tuku
- 2 lžíce medu nebo jiného sladidla
- 1 lžíci vinného kamene nebo prášku do pečiva
- 1 lžička skořice nebo 2 lžíce kakaa
- 100 ml jogurtu nebo kefíru
- 2 hrsti ovoce (třešně, sušší jahody, borůvky a podobně)
Pokud použijeme celé plantainy, prostě je oloupejte, pokrájejte a rozmixujte s vajíčky a jogurtem/kefírem do hladka. V případě mouky prostě jen rozmíchejte. Přidejte zbytek surovin a plňte buď do muffinových formiček nebo do koláčové/dortové formy. Muffinky klidně plňte celé, zas tolik nevyskočí. Pečte asi 30 minut, dá se klasicky poznávat špejlí.