Palak paneer/chicken, špenátkový sýr/kuře po indicku. Rychlá velká dobrota, navíc #low-carb, paleo i AIP (s úpravami)
Palak je jedno z mých oblíbených indických jídel, ale až teď jsem ho zkusila zrekonstruovat doma. Je to přitom překvapivě jednoduché. A vlastně je to „dietní“ a low-carb jídlo, protože na rozdíl od rajčatových omáček nebo kormy se tam nepřidává cukr. Navíc se i snadno upraví pro eliminanční fázi autoimunitního protokolu. Tak tady máte recept.
Na 4 porce potřebujeme:
- asi 350-400 g listového špenátu nebo baby špenátu, v nouzi i mražený sekaný
- 1 velká cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 cm nastrouhaného zázvoru
- 3-4 rajčata (pro AIP vynechte)
- 1 lžička garam masaly (pro AIP vynechte)
- 1/2 lžičky římského kmínu (pro AIP vynechte)
- 1/2 lžičky mletého kardamomu (pro AIP vynechte)
- 1/2 lžičky mletého koriandru (pro AIP vynechte)
- chilli dle chuti (pro AIP vynechte)
- sůl dle chuti
- olivový olej
- Pro AIP navíc: 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky kurkumy
Já jsem tentokrát měla doma nejen listový špenát, ale i mangold, takže jsem tam nakrájela i listy toho a chuť to pěkně ozvláštnilo.
Špenát povaříme ve vodě asi 5 minut, až kompletně změkne. Vody dáme asi tolik, aby byl (povařený) špenát z většiny pod vodou, trochu ho může koukat nad hladinu. Povařený špenát rozmixujeme na kaši, buď úplně na jemno nebo tam můžeme nechat trochu kousky (to mi chutná víc).
Mezitím si vedle v pánvi na troše olivového oleje osmahneme cibulku, přidáme prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a po pár minutách i všechno koření – orestujeme ještě minutu. Přidáme nakrájená rajčata, pokud dáváme a všechen špenát. Osolíme dle chuti a už jen krátce prohřejeme a můžeme podávat.
Pokud podáváme s panýrem, ten stačí nakrájet na kostky, hodit do hotové omáčky a krátce prohřát. Pokud s kuřetem, tak to nakrájíme na nudličky, osolíme a rychle osmahneme na pánvi – a až nakonec vmícháme do omáčky.