Norská rybí polévka
Pamatujete Norskou rybí polévku? Dělávala ji Vitana, když jsem byla malá. A já ji milovala! Asi byla plná éček, ale to se tehdy tak neřešilo. Pak ji přestali dělat a já jsem zjišťovala, jak by se dala udělat. Recept je tady – chutná dost podobně a přitom je jen ze samých čerstvých surovin!
Potřebujeme:
- 100 g lososa
- 200 g bílého rybího masa (např. treska)
- 2 větší mrkve
- 1 kořenová petržel
- 1 větší cibule
- 150 ml smetany ke šlehání
- máslo nebo ghí
V hrnci na troše másla (asi 1 lžíce) opečeme na drobno nakrájenou cibuli, poté po částech přidáváme na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu a vždy minutu až dvě opečeme. Nakonec přidáme na kousky nakrájenou rybu a zalijeme vodou tak, aby bylo vše tak akorát ponořeno. Povaříme asi 15 minut, až zelenina změkne, zalijeme smetanou a už nevaříme. Odebereme asi sběračku nebo dvě husté polévky, zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem a odebranou část vrátíme zpět. A můžeme podávat! :-)