Nízkosacharidový recept: Lehce netradiční hovězí tatarák
Tatarák lidi rozděluje na dvě skupiny: Jedni ho milují a nedokážou si bez něj přestavit posezení s přáteli, druzí by ho nepozřeli, protože syrové maso (přes to, že jinak si mnozí z nich dají krvavější steak:)). Každopádně je to jídlo, které si můžeme na nízkosacharidové stravě klidně dopřát, jen vynecháme topinky a mažeme si jej třeba na kolečka velké bílé ředkve. A nebo jíme jen tak vidličkou, jako já:-)
Samozřejmě jako základ potřebujeme kvalitní a jemně umleté hovězí maso. Není problém poprosit v řeznictví, aby vám maso umleli na tatarák (na dvakrát), případně se dá koupit už umleté, klidně i bio maso. Klasikou (a vyšším standardem) je tatarák ze svíčkové, ale není to potřeba, moc dobrý je tatarák i z jiného kusu masa, třeba z hovězího zadního. A nedoporučuji sekat v mixéru/robotu, maso je pak doslova na kaši a přece jen, v tataráku chceme mít trochu cítit texturu kousků masa, nechceme z toho jemnou paštiku.
Ostatní přísady už jsou podle chuti a zvyklosti. Můj včerejší recept byl vylepšen ještě o lžičku drobně nasekaného kopru, který tomu dal nezvyklý, i když jen lehký podtón.
Na 2 porce potřebujeme:
- 250 g jemně mletého kvalitního hovězího masa
- 1 jarní cibulku
- 1 žloutek
- 1 lžíci worchesteru
- 1 lžíci drobně nasekaného kopru
- 2 špetky soli
- čerstvě drcený pepř
Suroviny dobře umícháme vidličkou a pochutnáváme:-)