Nízkosacharidový květákovo – celerový sendvič
Po pár dnech na nízkosacharidovém stravování se všichni začnou poohlížet po náhradě pečiva. Není to úplně cílem – mnohem vhodnější je zvyknout si na jiný způsob stravování, místo pečiva používat zeleninu… Hm, takže co byste řekli na sendvič, který je vlastně zelenina?:-)
Textura sendviče je samozřejmě vláčnější, než je tomu u klasického pečiva. Ale díky nasládlosti zeleniny tvoří ideální směs lehce sladké a výraznější slané chuti, jakou u pečiva čekáme. Opečené hrany pěkně křupou a voní a sendvič se po vychladnutí nedrobí, takže je vhodný i na transport třeba na výlet. Je třeba ale dodržet při přípravě několik věcí.
- Zeleninu v robotu několika pulzy rozmixujeme na zrnka velikosti rýže, případně nastrouháme na strouhači (já používám a nemůžu si vynachválit tento: Tefal Fresh Express (snadno se složí a rozloží a umyje, je maličký a zvládne co potřebuju)
- Zeleninu v misce přikryjeme fólií nebo víkem a dáme na 10 minut uvařit do mikrovlnky. Lze i na pánvi nebo v hrnci, ale je to víc starostí:-)
- Necháme trochu vychladnout a teď to důležité – zeleninu přendáme na čistou utěrku, stočíme a vymačkáme co nejvíc vody. Chápu, že se vám do toho nechce, mně také nikdy ne, ale je to opravdu zásadní. Zelenina má vody moc, s ní by nedržela pohromadě, těsto by se rozpadalo.
- Do vymačkané zeleniny přidáme zbytek surovin, promícháme a přendáme na pečící papír v tenké vrstvě (tak 7 milimetrů).
- Pečeme cca 20 minut na 180 stupňů, až zelenina začne zlátnout.
- Na polovinu plátu rozložíme šunku, sýr, nebo cokoliv, čím chceme sandwich naplnit (zkuste „pizza náplň“!) a plát pomocí pečícího papíru přehneme.
- Dopečeme ještě zhruba deset minut – do zezlátnutí vrchní vrstvy a rozpuštění sýru.
- Necháme vychladnout a podáváme.
Potřebujeme:
- Polovinu velkého květáku nebo celý malý
- Polovinu velkého celeru nebo celý malý :-)
- 2 vejce
- 20 g parmazánu
- vrchovatou lžičku psylia (pokud jsme důkladně vymačkali zeleninu, nemusí být)
- 15 g inulinu (pokud chceme více vlákniny – nemusí být)
- 1/2 lžičky soli
Na náplň:
- Mozzarela (1 balení – 100-120 g)
- Šunka (100 g)
- Bylinky podle chuti, rajčata nebo protlak a podobně
Už se tesim