
Nízkosacharidový/keto koláčový korpus: na quiche nebo jablečný koláč („linecké“ nebo „křehké“ těsto)
Pečení bez lepku je samo o sobě dost velký úkol, natož to pečení nízkosacharidové. Nicméně, vytvořit domácí koláč z krusty podobné lineckému nebo křehkému těstu není až tak těžké. Vyzkoušejte sami, budete příjemně překvapeni.
Potřebujeme (na tenkou vrstvu na celý plech, případně na 1 velký štrůdl, na koláč/quiche použijte půlku):
- 200 g mandlové mouky
- 80 g kokosové mouky
- 1 lžička xantanové gumy
- špetka soli
- 200 g změklého másla
- 1 vejce
Mouky, xantan a sůl jemně promíchejte a přidejte na kostičky nakrájené máslo. Prohněťte rukama nebo robotem na „drobenku“ – nečekejte, že získáte hned hladké těsto, stačí opravdu spíš drobenka. Jen už nesmíte mít větší kusy másla v celku:-)
Nakonec přidejte vejce a prohněťte – teď už by se ze směsi měla začít tvořit koule těsta. Pokud ne, přidejte ještě druhé vejce. Získáte rozumně nelepivé těsto, které alespoň na hodinu vložte do ledničky. Odpočine(te) si a bude se s ním mnohem lépe pracovat.
Těsto vyválejte na požadovaný tvar mezi dvěma archy pečícího papíru a zpracujte podle chuti. Já jsem obložila domácími jablíčky a posypala skořicí.
Možná se divíte, že nikde není sladidlo – v korpusu není potřeba. Pokud děláte ovocný koláč nebo třeba cheesecake, výsledek bude dost sladký od náplně. A do slaného quiche samozřejmě tuplem není potřeba.
Tak co, také skoro cítíte, jak to krásně voní?:-)