Nízkosacharidový/keto koláčový korpus: na quiche nebo jablečný koláč („linecké“ nebo „křehké“ těsto)

Pečení bez lepku je samo o sobě dost velký úkol, natož to pečení nízkosacharidové. Nicméně, vytvořit domácí koláč z krusty podobné lineckému nebo křehkému těstu není až tak těžké. Vyzkoušejte sami, budete příjemně překvapeni.

Potřebujeme (na tenkou vrstvu na celý plech, případně na 1 velký štrůdl, na koláč/quiche použijte půlku):

  • 200 g mandlové mouky
  • 80 g kokosové mouky
  • 1 lžička xantanové gumy
  • špetka soli
  • 200 g změklého másla
  • 1 vejce

Mouky, xantan a sůl jemně promíchejte a přidejte na kostičky nakrájené máslo. Prohněťte rukama nebo robotem na „drobenku“ – nečekejte, že získáte hned hladké těsto, stačí opravdu spíš drobenka. Jen už nesmíte mít větší kusy másla v celku:-)

Nakonec přidejte vejce a prohněťte – teď už by se ze směsi měla začít tvořit koule těsta. Pokud ne, přidejte ještě druhé vejce. Získáte rozumně nelepivé těsto, které alespoň na hodinu vložte do ledničky. Odpočine(te) si a bude se s ním mnohem lépe pracovat.

Těsto vyválejte na požadovaný tvar mezi dvěma archy pečícího papíru a zpracujte podle chuti. Já jsem obložila domácími jablíčky a posypala skořicí.

Možná se divíte, že nikde není sladidlo – v korpusu není potřeba. Pokud děláte ovocný koláč nebo třeba cheesecake, výsledek bude dost sladký od náplně. A do slaného quiche samozřejmě tuplem není potřeba.

Tak co, také skoro cítíte, jak to krásně voní?:-)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top