(Nejen) Nízkosacharidový recept: Zelený jarní talíř se ztraceným vejcem a majonézou z tresčích jater
Ztracené vejce je jednoznačně můj favorit přípravy vajec. Krásně krémový žloutek a bílkový křehký obal. Vyzkoušela jsem verzi se smažením ve vrstvě olivového oleje. Je to rychlé (40s), ale hned první se mi přilepilo na dno a další pak o to víc, tak už nedopadly tak pěkně jako to na fotce. Ale kromě zeleniny doplněno majonézou z tresčích jater, která je jednoznačný úspěch, velká dobrota, určitě jsem nedělala naposled.
Majonéza z tresčích jater:
- 1 menší vejce
- 1 plechovka tresčích jater i s olejem
- asi 50 ml olivového oleje (pomace)
- špetka soli
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
Do vysoké nádobky k tyčovému mixéru dejte celé vajíčko, na to všechny ostatní suroviny, játra nemusíte nijak krájet ani jinak zpracovávat. Tyčový mixér zasuneme na dno, spustíme asi na 20 vteřin, už uvidíme první kapky tvořící se majonézy stoupající k hladině – pak mixér pomalu postupně zvedáme, až se dostaneme k povrchu, pak ještě krátce prošleháme celý objem a máme hotovo (celý proces trvá jen tak minutu).
Na salátek jsem pak zvolila okurky, ředkvičky, polníček, hrášek a jarní cibulku, ale samozřejmě můžete použít, cokoliv zeleného čerstvého máte po ruce. Nezapomeňte na listovou zeleninu a můžete přidat bylinky.