
(Nejen) nízkosacharidový recept: Květákové bryndzové halušky
Tenhle recept je hrozně triviální, ale musím ho sem dát: Je to totiž tak strašná dobrota, že to musí vyzkoušet všichni, kdo mají rádi halušky – ať už se stravují ve stylu low carb nebo ne. Je to jednoduché, rychlé a tak chutné!
Potřebujeme:
- 1 menší květák
- 1 balení bryndzy (100 nebo 125 g)
- asi 100 g mascarpone nebo 50 ml smetany
- 100 g špeku a 30 g „suché“ slaniny (například pancetta)
Květák pokrájíme na kousky asi 2×2 cm (můžeme i menší, ale je to zbytečná práce) a uvaříme v osolené vodě do měkka (netrvá to ani 10 minut).
Mezitím si špek nakrájíme na kostičky nebo kvádry:), já obvykle dělám cca 5x5x15 mm – chceme, aby se ze špeku dobře vyplekl tuk, takže nesmí být příliš velký kousek, ale zároveň chceme mít do čeho kousnout a křupnout, proto ta jedna strana delší. Na pánvi nebo v hrnci pomaloučku vypečeme – já dělám tak na 4. stupeň z 9, trvá to pár minut, obvykle ani nemusíme míchat, špek pustí tolik tuku, že nehrozí připálení. Na poslední minutu přihodíme slaninu nakrájenou na malé nudličky, aby se také opekla do křupava (ta neobsahuje tolik tuku, tak ji není potřeba opékat dlouho, naopak by mohla zbytečně tmavnout).
V misce bokem smícháme mascarpone nebo smetanu s bryndzou – bryndza sama o sobě je moc intenzivní, chceme ji trochu „naředit“, vytvořit i krémovější konzistenci. (Mascarpone je také poměrně tuhé, ale jakmile jej vmícháme do horkého květáku, „rozpustí se“.)
A vše společně podáváme, já miluji ještě s pokrájenou jarní cibulkou. Dobrou chuť!
