Nejen nízkosacharidový recept: Korejský bibimbap
Korejská kuchyně není u nás zatím příliš obvyklá, přesto si pomalu získává na popularitě – a to zejména díky korejskému národnímu jídlu – Bibimbapu. Poněkud srandovní název pod sebou skrývá horkou misku s rýží obloženou spoustou dalších surovin – několik druhů zeleniny, tradičně mletého hovězího masa (ale existují i verze s jiným masem), volským okem a kvašenou pastou z chilli papriček gochujang. Kromě toho, že to krásně lahodí oku, to i úžasně chutná! Pokud to máte daleko do nějaké korejské restaurace, vyzkoušejte domácí verzi, navíc se snadno převede do nízkosacharidové nebo paleo varianty!
Na 4 porce potřebujeme:
- 1/2 kila libového hovězího mletého masa
- 4 vejce
- 1 okurku
- 1 velkou mrkev
- 2 hrsti klíčků mungo
- 1 hrst sušených hub shitake nebo 2 hrsti čerstvých
- 1 cuketa
- 150 g čerstvého listového špenátu (baby)
- sezamový olej
- sůl
- pasta gochujang (koupíte v asijských potřebách) nebo 1 malý rajský protlak a 1 lžička chilli pasty
- 1 lžíce sezamových semínek
- ledový salát
Že Korejci jsou přeborníci v kvašení potravin (a v oblíbenosti chilli) víme už díky kimchi – které mimochodem také doporučuji, protože díky kvašení je plné bakterií prospěšných pro naše střeva. Ale i pasta gochujang, která je neoddělitelnou součástí bibimbapu, je fermentovaná. Je sice dost ostrá, takže to příliš není cítit, přesto je ale na chuti kvašený dozvuk znát. V domácích podmínkách můžeme ale bez velké chuťové změny nahradit rajským protlakem smíchaným s chilli pastou.
Samotné vaření je rychlovka, víc práce zabere nakrájet všechnu zeleninu:) Ideální je vše připravit dopředu, ať to pak na pánvi odsýpá.
Všechnu zeleninu si nakrájíme na nudličky asi 1/2 x 1/2 centimetru a asi 3-5 cm na délku.
Na talíři nebo misce to bude potom krásně vypadat. Houby můžou být trošku větší, ty dost zmenší objem při opečení na pánvi.
Okurku naložíme na dobu přípravy zbytku jídla do osolené vody.
Mungo klíčky naložíme do lžíce sezamového oleje se sezamovými semínky.
Mrkev nakrájenou na nudličky nebo nastrouhanou robotem na hrubo, aby takové nudličky udělala, krátce opečeme na pánvi na troše oleje. Dáme stranou a stejně opečeme houby. Opět odložíme a krátce “opečeme” špenát, aby ztratil tvar. A stejně tak opečeme i cuketu.
Nakonec opět na troše oleje opečeme hovězí maso, odložíme a na pá
nev rozklepneme vajíčka – pokusíme se o pěkný tvar volského oka:) Smažíme na nízkou teplotu, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal co nejvíce tekutý.
Nakonec naservírujeme na hluboký talíř nebo misku:
Na dno kupu ledového salátu nakrájeného na “nudličky”, na to do hromádek po obvodu: Houby, špenát, cuketu, mrkev, maso, klíčky, okurku a do středu vajíčko. A chilli pastu bokem nebo na vaječný bílek.
Korejci ještě podávají s miskou kimči a miso vývarem. A hlavně – na začátku si to vše promíchají dohromady, aby se spojily chutě a pasta se do všeho hezky promíchala. A jedí hůlkami – ale do toho vás nutit nebudu Dobrou chuť!