(Nejen) nízkosacharidový recept: Grundle pečené v troubě
Smažené grundle jsou prý Podskalská specialita – a my to do Podskalí máme kousek. Jirka tyhle mrňavé rybičky miluje – dáváme si je všude v cizině, kde to jde, třeba v Řecku nebo Španělsku. Jenže klasické jsou obalené v mouce a smažené v oleji, takže jsem přišla s obměnou, abychom si je mohli dopřát ve zdravější verzi.
Rybky jsem koupila mražené – v kilovém balení v Tescu. Narazila jsem na ně vlastně náhodou – a udělaly mi radost, tak jsem je koupila a naplánovala k večeři Jirkovi jako překvapení.
Abychom se vyhnuli smažení, použijeme troubu na vyšší teplotu a horkovzduch – maličké rybičky nepotřebují dlouhou tepelnou úpravu. A ano, je to trochu divné, ale jedí se celé, tak jak jsou, i s hlavičkou a ploutvičkami. Jejich obalení je trošku milosrdné, protože jim pak není tolik vidět do očí… :-)
Na 2 porce potřebujete:
- 250 g grundlí/mražených rybek (Tesco je prodává jako „Grundle ančovičky“), koupíte i přes Tesco online
- 1 lžíce mletého lněného semínka
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce strouhaného sýru typu parmazán
- špetka soli
- pepř
Rybky necháme rozmrznout (případně si můžeme pomoci prolitím teplou vodou v cedníku) a osušíme je v utěrce.
Obalíme je ve směsi mletého lněného semínka, lahůdkového droždí a sýra, se špetkou soli a čerstvě strouhaným pepřem. Rybky nikdy nejsou úplně suché, takže „strouhanka“ na ně hezky přilne.
Rozložíme je v jedné vrstvě na plech s pečícím papírem a dáme do trouby předem předehřáté na 200 stupňů s horkovzduchem. Vyndáme, jak zezlátnou – trvá to jen pár minut.
Podávejte je hned – na začátku jsou hezky křupavé, časem „vlhnou“, nicméně jim to na chuti nijak neubírá. My jsme je servírovali se stejně na rychlo ogrilovanou zeleninou – paprika, cuketa, lilek, cibule, také jen cca 10 minut na stejnou teplotu a horkovzduch.