(Nejen) nízkosacharidový recept: Domácí sušené maso „jerkys“

(Nejen) v paleo nebo nízkosacharidové stravě je domácí sušené maso oblíbenou pochoutkou, ať už pro případy nenadálého hladu/chuti a nebo jako vhodné přenosné jídlo na cestování. Kupované jerky je ale dost drahé a nemáte kontrolu nad surovinami. Připravte si tedy sušené maso doma a ochuťte si jej přesně tak, jak chcete.

Klasické jerkys je z celého masa – „steaku“, což ale na práci doma není moc praktické. Kdo má sušičku, může vyzkoušet, v troubě nedoporučuji. Varianta s mletým masem je ideální – maso se hezky prosuší, není tak tvrdé, neleze tolik do zubů:-) a ještě se snáze ochutí.

I když se to zdá hodně, nevyplatí se příliš pracovat s menším množstvím masa než 1/2 kg. Za prvé, sušení trvá poměrně dlouho, za druhé, uvidíte, že maso zmizí tak rychle, že byste litovali, že ho není víc:-)

Potřebujeme:

  • 1/2 kila (bio) hovězího mletého masa
  • malou lžičku soli
  • čerstvě mletý pepř
  • koření dle chuti, např. coconut aminos, fermentovaná sojová omáčka, uzená paprika a podobně

Mleté maso dobře propracujeme (ideálně rukama) se všemi surovinami. Můžeme ochutnat (pokud nemáme strach ze syrového hovězího masa) – musí být chuťově intenzivní, „lehce přesolené“ a překořeněné, protože tepelnou úpravou se část chuti ztratí.

Na desku stolu si rozložíme pečící papír a maso na něm klasickým válečkem omytým ve vodě (aby se maso nelepilo) vyválíme tak do tloušťky 8 mm (rozměr velkého plechu). Rozkrájíme nožem nebo rádýlkem na proužky trochu větší, než chceme mít ty výsledné (protože se pečením smrskne). A dáme péct do trouby na 90 stupňů na 40 minut. Cílem je podrobit maso takové teplotě, abychom měli jistotu, že zahubíme všechny mikroorganismy. Zároveň se z masa vypeče přebytečný tuk – který je jediné, co se na dobře usušeném masu může kazit.

Po 40 minutách budeme mít z plátu jednu spečenou placku plavající ve spoustě masové šťávy:-) Šťávu slijte a uchovejte (např. jako základ omáčky ke steaku). Maso otočte a máte-li možnost, položte na nějakou mřížku, aby k němu mohl vzduch z obou stran (není ale úplně nutné). Teplotu v troubě snižte na 50 stupňů, zapněte horkovzduch, pokud máte, a ideálně otevřete i dvířka trouby cca na centimetr (můžete do dvířek vložit konec vařečky). Takto sušte ještě cca 3 hodiny (ještě průběžně otáčejte), nebo tak dlouho, dokud je maso správně žvýkací, ale přitom ještě ne tvrdé na kámen.

Necháme trochu vychladnout a rozlámeme na proužky, které zůstaly díky nakrájení před pečením lehce znatelné.

Pokud je maso dobře usušené, uzavřené v krabičce vydrží i 14 dní, doporučuji ale raději neskladovat tak dlouho a nebo v lednici. Dost pravděpodobně uvidíte, že tak dlouho opravdu nevydrží. Na to je to příliš velká dobrota:-)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top