(Nejen) nízkosacharidový recept do 30 minut: Kapusta s brynzou a slaninou ve stylu halušek: Netradiční hlavní jídlo i příloha
Kapustu jsem posledně koupila jen tak náhodně. Říkala jsem si, že ji vyzkouším kvašenou ála kimči – ale moc se mi do toho nechtělo. Pak mě osvítilo, když jsem na menu jedné restaurace viděla halušky, které miluju. V LC verzi se dají dělat i z květáku, ale co vyzkoušet kapustovou verzi, tím spíš, že kapusta (kale) je považovaná za nejzdravější zeleninu vůbec?
Navíc je to rychlovka. Nejvíc práce dá rozebrat a nakrájet kapustu, i když kdyby člověku nevadila křupavější konzistence, jde to i jednodušeji. Já jsem asi 1/3 velké hlávky kapusty rozebrala na listy a ostrým nožem jsem vykrájela košťály (tuhle část si asi můžete ušetřit). Pak jsem nakrájela na „nudle“ – cca 1×3 cm. Kapusta se ale vařením hodně smrskne, takže se nebojte dělat kusy větší, klidně 3×8 cm nebo tak něco.
K tomu ještě kus kvalitní slaniny na kostičky, jarní nebo obyčejnou cibulku a pak už se můžete pustit do smažení.
Na 4 porce potřebujeme:
- 1/3 velké hlávky kapusty
- 100 g kvalitní slaniny (já mám Netínský uzený špek z Farmy Rodiny Němcovy)
- svazek zelené cibulky (nebo 1 velkou klasickou)
- lžíce ghí nebo olivového oleje (ne extra virgin)
- 100 g brynzy
- cca 1/2 dcl mléka
- bylinky dle chuti, já jsem použila malý svazek šalvěje
Do velké pánve (ideálně woku) dáme lžíci ghí/oleje a na kostičky nakrájenou slaninu. Za stálého míchání vypečeme co nejvíc tuku (cca 5 minut na střední plamen). Pak přidáme bílou část jarní cibulky a osmahneme do zlatova. Pak přidáme kapustu a asi minutu opékáme v tuku, poté zalijeme asi 2 dcl vody nebo vývaru a necháme v klidu odvařit (cca 10 minut). Když se voda odvaří, přidáme zelenou část cibulky a ještě pár minut smažíme tak, aby všechno ještě krásně zezlátlo a získalo na chuti.
Rozdělíme na talíře (pozor, je to syté!) a podáváme s velkou čepicí brynzy rozmíchané s trochou mléka (aby měla konzistenci asi jako hustý jogurt).
Tak co? Alespoň podle mně se to haluškám chutí dobře vyrovná!