(Nejen) Nízkosacharidový recept: Cukeťáky bez mouky
Sezóna cuket je vždycky hodně intenzivní: Cukety jsou všude, dostanete je v každé zeleninové bedýnce, od příbuzných i sousedů. Možností s nimi je docela dost, cuketové „těstoviny“, grilovaná cuketa, smažená, v low carb se s ní zahušťují omáčky a slouží i jako ingredience do buchet – pomůže zvláčnit těsto z kokosové mouky. Cuketové placičky ve stylu bramboráků jsou ale snad nejoblíbenější – pojďme si tedy ukázat, jak si s nimi poradit bez mouky.
Potřebujeme:
- 1 střední cuketa
- 1 malá cibule
- 1 vejce
- 30 g parmazánu nebo sýru podobného typu
- 30 g mletého lněného semínka (ideálně si nameleme sami v mixéru nebo mlýnku na kávu)
- 1 špekáček bez éček (koupíte například na Scuku) – nakrájený na kostky – nemusí být
- sůl, pepř
- 1 lžíce majoránky nebo podle chuti
- 2 prolisované stroužky česneku
Cuketu nastrouháme a smícháme se lžičkou soli. Necháme chvíli okapat v cedníku a pak přendáme do čisté utěrky a vymačkáme co nejvíc vody. (Je to ne moc zábavná práce, ale opravdu to velmi pomůže – jinak by bylo těsto moc mokré a placičky se při obracení trhaly.)
Vyždímanou cuketu přendáme do misky, přidáme všechny ostatní ingredience (soli větší špetka, většina z předchozí várky totiž odtekla s vodou při ždímání) a necháme krátce odležet. Poté placičky smažíme na troše olivového (pomace) oleje nebo můžeme udělat velkou placku na plech vyložený pečícím papírem a upéct v troubě (trvá to asi 20 minut).
Podáváme jako hlavní jídlo (třeba s domácí chilli omáčkou) nebo jako přílohu k masu.