(Nejen) Nízkosacharidový recept: Cukeťáky bez mouky

Sezóna cuket je vždycky hodně intenzivní: Cukety jsou všude, dostanete je v každé zeleninové bedýnce, od příbuzných i sousedů. Možností s nimi je docela dost, cuketové „těstoviny“, grilovaná cuketa, smažená, v low carb se s ní zahušťují omáčky a slouží i jako ingredience do buchet – pomůže zvláčnit těsto z kokosové mouky. Cuketové placičky ve stylu bramboráků jsou ale snad nejoblíbenější – pojďme si tedy ukázat, jak si s nimi poradit bez mouky.

Potřebujeme:

  • 1 střední cuketa
  • 1 malá cibule
  • 1 vejce
  • 30 g parmazánu nebo sýru podobného typu
  • 30 g mletého lněného semínka (ideálně si nameleme sami v mixéru nebo mlýnku na kávu)
  • 1 špekáček bez éček (koupíte například na Scuku) – nakrájený na kostky – nemusí být
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce majoránky nebo podle chuti
  • 2 prolisované stroužky česneku

Cuketu nastrouháme a smícháme se lžičkou soli. Necháme chvíli okapat v cedníku a pak přendáme do čisté utěrky a vymačkáme co nejvíc vody. (Je to ne moc zábavná práce, ale opravdu to velmi pomůže – jinak by bylo těsto moc mokré a placičky se při obracení trhaly.)

Vyždímanou cuketu přendáme do misky, přidáme všechny ostatní ingredience (soli větší špetka, většina z předchozí várky totiž odtekla s vodou při ždímání) a necháme krátce odležet. Poté placičky smažíme na troše olivového (pomace) oleje nebo můžeme udělat velkou placku na plech vyložený pečícím papírem a upéct v troubě (trvá to asi 20 minut).

Podáváme jako hlavní jídlo (třeba s domácí chilli omáčkou) nebo jako přílohu k masu.

Cuketové placičky – bramboráky z cukety

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top