(Nejen) Nízkosacharidový recept – Batátové chilli con carne
I když zrovna nemusíte ostré jídlo (jako třeba já), v tomhle počasí se troška chilli může hodit. A pokud si jídlo vaříte doma, můžete si ho naladit přesně podle chuti.
Musím přiznat, že mám slabost pro rajčatové omáčky. Boloňská, omáčka, co se v ní peče osso buco a nebo tomatová polévka… Hm, asi nebude náhoda, že jsou to všechno původem italská jídla. My se ale dnes budeme bavit o chilli con carne – hřejivé pochoutce z Jižní Ameriky posypanou pořádnou dávkou koriandru. Koriandr lidi buď milují nebo nenávidí, takže jej radši nabídněte bokem, ať si jej každý na stole může dát podle chuti:)
Tradičně se do chilli con carne dávají fazole. A podává se s rýží. Do nízkosacharidového stravování se rýže nehodí, ale co s fazolemi? Na ty se názory různí, protože osahují velké množství vlákniny a bílkovin a pokud se sacharidy není člověk příliš přísný, trocha fazolí se mu do jídelníčku vejde. Na druhou stranu, obsahují i antinutrienty a ne všem dělá dobře jejich trávení… Takže is vyberte sami. Druhá varianta je vyměnit fazole za cizrnu, protože ta většině lidí problémy nedělá.
No a další zajímavá surovina jsou batáty. Sladké “brambory”, které své barvě vděčí za větší nutriční hodnotu než mají jejich světlé sestřičky. A jejich nasládlá chuť nám zase pokrm hezky doplní.
Takže na 4 porce potřebujeme:
- 1 střední batát
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 300 g mletého hovězího masa
- 2 plechovky rajčat
- chilli dle chuti
- 1 hrnek uvařených fazolí nebo cizrny, pokud použijete
- 1-2 lžičky mleté papriky
- 1 menší lžička římského kmínu
- chilli dle chuti
- 1 velká hrst koriandru
- 1 lžička hořkého kakaa
Na trošce oleje osmahneme na velké pánvi cibuli nakrájenou na kostičky. Asi po třech minutách přidáme na drobno nakrájený česnek – jen tak na minutu. Do pánve dáme mleté maso a restujeme – pokud pustí vodu, restujeme tak dlouho, než se voda odpaří a my můžeme maso ještě opéct hezky do zlatova. Přidáme na minutu papriku. římský kmín a chilli (pamatujte, že varem se chuť chilli zesílí), nakonec batáty nakrájené na kostky (cca 1×1 cm) a případně luštěniny. Zalijeme rajčaty a povaříme cca 20 minut. U tohoto jídla ale platí, že čím víc, tím líp. Čím déle budete vařit, tím lépe se všechny chutě prolnou. Nechceme, aby nám maso a batáty „plavaly“ v polévce z rajčat, potřebujeme tedy i počkat, než se nám odvaří trochu šťávy. Hlídejte tedy i konzistenci – na chilli con carne nepotřebujeme lžíci:-)
Zbývá poslední kouzelná ingredience: Kakao. Asi byste ho do slaného jídla netipovali, ale zde nám z obyčejného chilli vytvoří skvost:-) Určitě vyzkoušejte.
Hotové jídlo servírujeme s nasekaným koriandrem. U LC přílohu řešit nemusíme, tradičním jedlíkům se podává s rýží.