
Nejen nízkosacharidové tvarohové knedlíky s jahodami
V sezoně jahod si člověk chce aspoň jednou dopřát tradiční ovocné knedlíky. U nás vždy měly největší úspěch tvarohové knedlíky polévané jahodami podle receptu naší maminky. I když se nedají zrekonstruovat úplně (například se do nich dává houska), přináším chuťově velmi podobnou verzi. S těstem se navíc velice pěkně pracuje a dají se v pohodě i naplnit. Čerstvě uvařené jsou krásně měkké a nadýchané, vystydnutím se zpevní a jsou dobré i druhý den do krabičky do práce:-)
Na 3-4 porce potřebujeme:
- 2 tučné tvarohy v alobalu (ne ve vaničce)
- 2 velká vejce
- 50-60 g kokosové mouky
- 1 vrchovatou lžíci inulinu (nemusí být – ale pomáhá nám doplnit vlákninu)
- 1 rovnou lžíci psylia
- špetku soli
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
Suroviny dobře promícháme, necháme těsto chviličku odstát, aby psylium zpevnilo těsto a můžeme buď tvarovat malé knedlíky asi o velikosti golfového míčku a nebo balit jahody do zhruba stejného množství těsta.
Ve vroucí vodě vaříme jen cca 2-3 minuty – narozdíl od klasických moukových knedlíků dlouho vařit nepotřebují. Pak opatrně vylovíme a necháme chvilku vychladnout – v tuhle chvíli jsou knedlíky hodně měkké, ale po cca 5 minutách zpevní a krásně drží.
Chuťově jsou hodně tvarohové a jemné – pokud byste chtěli knedlíky hutnější, dejte více kokosové mouky a nebo psylia.
Podáváme polévané jahodami – já miluji kombinaci horkých knedlíků a studené jahodové omáčky. Ta vznikne jednoduše tak, že pokrájené jahody krátce povaříme – pustí šťávu. A vychladíme. Druhá varianta je mít jahody doma zmražené – ty rozmražením pustí šťávu i bez další úpravy.
Dobrou chuť!