Marocké sardinkové koule

Dnes jsme se o tom bavili: Kdybychom v Maroku celkem na slepo nevlezli do náhodné „restaurace“, která byla spíš pro místní (a taky jsme ji podle toho vybírali), nikdy by nás nenapadlo uvařit takovéhle jídlo. A jak je to dnes snadné, s pomocí internetu vymyslet recept a dělat si je teď doma pravidelně, protože nám tam hrozně zachutnaly. Tam jsme je sice dostali v tažínu, ale dají se snadno udělat v hrnci. A vůbec teda nechápu, že jsem sem ten recept ještě nedala, tak to konečně napravuju.

Kopíruju z našich starých cestovatelských zápisků:

Po této prohlídce jsme se vydali okolo královského paláce zpátky směrem do centra, minuli jsme nádraží a došli dalším vchodem do Mediny. Už jsem měli docela hlad, ale ani cestou ani přímo uvnitř jsme neviděli skoro žádné restaurace a ani malé stánky, kde bychom si dali něco dobrého, spíš jen fast foody se sendviči a hranolkami, případně turistické restaurace. Nakonec jsem si řekl, že přece jídlo nebude v hlavních uličkách, takže jsme začali zkoumat ty postranní, až jsme narazili na malou ceduli, která nabízela tajine za pár korun. To vypadalo lákavě, tak jsme sešli po pár schodech dovnitř – vlastně přímo do kuchyně. Tam se nás ujala slečna a potvrdila, že vaří a dokáže nám něco nabídnout. Navzdory tomu, co bylo na ceduli, měla dvě hlavní jídla – tajine se sardinkami a pak druhý s kuřecím masem (oba nejspíš měli i nějaký místní nebo francouzský název, ale to se holt ztratilo v překladu). Dali jsme si tedy jeden a jeden a pak jsme zkusili objednat i marocký salát. Ten neměli, ale nabídli nám něco s mrkví. (Holt Jirkova francouzština má ještě své mouchy:)) Za chvilku donesli tajiny – kuřecí prso s kostí bylo podložené jakýmisi tenkými nudlemi, jak když nakrájeli palačinku. Na vrchu byla dušená cibule a troška drobné čočky. Poprvé to bylo kořeněné – celkem fajn, maso tradičně krásně křehké a šťavnaté. Víc nás ale bavil ten sardinkový – byly to masové koule s troškou rýže, v omáčce asi s paprikou. Chuťově moc dobré a hodně masové. A za moment jsme pochopili i to, co to je s tou mrkví – džus! To nás taky mohlo napadnout, tady. Přinesli i druhý, s řepou. Oba hodně sladké, nejspíš je tu ještě doslazují.

Tak k těm koulím: Sardinky se dají teď poměrně snadno sehnat. Mívá je třeba i Lidl (mražené, ale občas i chlazené) nebo rohlík. Ten mívá dokonce „sardinky“ i „ančovičky“ a pravděpodobně to půjde z obou druhů drobných rybek. Výhoda je, že sardinky jsou trochu větší a tak je s nimi míň práce. A našla jsem i recept, kde to dělají z konzervovaných sardinek ve vlastní šťávě. Asi to nebude ono, ale půjde to taky. Sardinky jsou navíc jedny z nejzdravějších ryb. Takže další bonus.

Marocké sardinkové koule

Masové kuličky ze sardinek v rajčatové omáčce
Prep Time 30 minutes
Cook Time 25 minutes
Typ Main Course
Servings 6

Ingredients
  

Sardinkové koule:

  • 1 kg sardinek (celých, případně asi 700 g z plechovky)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst čerstvé petržele
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1 menší lžička soli
  • špetka pepře

Rajčatová omáčka

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 700 ml passaty – pasírovaných rajčat (ráda používám tu ve skle – z Lidlu nebo DM)
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 1 lžíce petržele
  • 1 lžíce koriandru

Instructions
 

Příprava koulí:

  • Sardinky očistíme. Rozřízneme břišní dutinu a vyškrábneme vnitřnosti, ukrojíme hlavu. Pokud jsou sardinky čerstvé a kvalitní, nožem seřízneme filety, ale většinou ta kvalita v ČR není taková, takže to maso není tak pevné a dá se páteř poměrně snadno obrat ručně (prstem jedeme podél páteře a nehtem z ní sundáváme maso). Ještě by asi bylo fajn sardinky odšupinovat, ale s tím už se obvykle nepatláme :-) Jednou jsme měli sardinky hodně malé a jen jsme jim uřízli hlavu a použili jsme je celé a taky to šlo, byť bez těch kostí je to příjemnější.
  • Do mixéru dáme stroužek česneku a cibuli a nasekáme. Přidáme bylinky a nasekáme ještě jednou.
  • Přidáme rybí maso, všechno koření a sůl. Rozmixujeme na lepkavou hmotu.

Omáčka:

  • Mezitím si v hrnci na troše olivového osmahneme cibulku do zlatova (asi 3 minuty). Přidáme česnek a necháme jen půl minuty rozvonět.
  • Přidáme všechny ostatní ingredience kromě čerstvých bylinek a přivedeme k varu.

Vaření:

  • Z rybí směsi tvarujeme koule velké asi jako pingpongový míček. Jde to dobře, buď v ruce nebo dvěma lžičkami. Nemusíme se s tím dělat nijak pečlivě.
  • Kuličky opatrně vkládáme do omáčky. Když spotřebujeme všechno maso, vaříme pod pokličkou na mírném plameni asi 10 minut.
  • Podáváme s pečivem nebo rýží. Ozdobíme olivami.

Tentokrát jsem dělala v thermomixu, i omáčku a koule jsem uvařila v páře. Nakonec jsem je jen krátce prohřála v omáčce, aby chytly i rajčatovou chuť.

Tady jsme dokonce našli obrázek přímo té marocké verze. Omáčka vypadá méně rajčatově, než si ji pamatujeme a než ji děláme. A koule byly trochu nastavené vařenou rýží.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Back to Top