Low-carb Vánoční štola (skvěle nahradí vánočku)

Já vždycky ty vánoční věci peču na poslední chvíli a tak mi přijde, že už to pár dní před Štědrým dnem nemá smysl dávat na web. A ještě nejsem moc svědomitá, tak jsem si většinu receptů nezapsala. Naštěstí aspoň tenhle jo. Není to úplně pravá low carb vánočka, ono kynuté těsto bez škrobu a cukru bude složité (ač asi ne nemožné, letos chci vyzkoušet). Přesto, tahle štola je za mě naprosto skvělá a vánočka mi nechyběla. A bacha, jako většina nízkosacharidových dobrot je hodně sytá, tak ji jezte pomalu :-)

Potřebujeme (POZOR, NENÍ AIP):

  • 250 g mletých mandlí
  • 100 g erithritolu
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 60 g rozinek
  • 100 g celých mandlí
  • lžíce rumu
  • 80 g změklého másla
  • 1/2 lžičky guaru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Jako první naložíme rozinky do kvalitního rumu (můžeme i přes noc).

V míse smícháme sypké suroviny, pak přidáme všechny mokré, až naposled přidáme okapané rozinky a celé mandle (rozinky s trochou rumu ještě štolu namočí). Vlhkýma rukama, pokud je potřeba, vytvarujeme bochánek a dáme péct – podle tloušťky zhruba 40 minut na 180 stupňů, do zlatova.

Pravá štola se peče měsíc dopředu, to u téhle není potřeba, ale kupodivu se ani nekazí, takže to možné je. Stejně tak se klasická štola po upečení ještě prolije rumem a máslem (právě aby vydržela) – tak tomu se meze nekladou (jen opatrně, mandlová mouka moc nesaje). A tradičně se do ní i zapéká váleček marcipánu – to můžete taky (mandlová mouka + trocha bílku + trocha erytritolu nebo jiného sladidla).

Letos (na obrázku) se mi docela rozjela – zřejmě moc měkký tvaroh a nechtěla jsem přidávat moc mouky, aby netvrdla. Ale je fajn – chutná pořád bezva :-)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top