Low-carb Vánoční štola (skvěle nahradí vánočku)
Já vždycky ty vánoční věci peču na poslední chvíli a tak mi přijde, že už to pár dní před Štědrým dnem nemá smysl dávat na web. A ještě nejsem moc svědomitá, tak jsem si většinu receptů nezapsala. Naštěstí aspoň tenhle jo. Není to úplně pravá low carb vánočka, ono kynuté těsto bez škrobu a cukru bude složité (ač asi ne nemožné, letos chci vyzkoušet). Přesto, tahle štola je za mě naprosto skvělá a vánočka mi nechyběla. A bacha, jako většina nízkosacharidových dobrot je hodně sytá, tak ji jezte pomalu :-)
Potřebujeme (POZOR, NENÍ AIP):
- 250 g mletých mandlí
- 100 g erithritolu
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 60 g rozinek
- 100 g celých mandlí
- lžíce rumu
- 80 g změklého másla
- 1/2 lžičky guaru
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
Jako první naložíme rozinky do kvalitního rumu (můžeme i přes noc).
V míse smícháme sypké suroviny, pak přidáme všechny mokré, až naposled přidáme okapané rozinky a celé mandle (rozinky s trochou rumu ještě štolu namočí). Vlhkýma rukama, pokud je potřeba, vytvarujeme bochánek a dáme péct – podle tloušťky zhruba 40 minut na 180 stupňů, do zlatova.
Pravá štola se peče měsíc dopředu, to u téhle není potřeba, ale kupodivu se ani nekazí, takže to možné je. Stejně tak se klasická štola po upečení ještě prolije rumem a máslem (právě aby vydržela) – tak tomu se meze nekladou (jen opatrně, mandlová mouka moc nesaje). A tradičně se do ní i zapéká váleček marcipánu – to můžete taky (mandlová mouka + trocha bílku + trocha erytritolu nebo jiného sladidla).
Letos (na obrázku) se mi docela rozjela – zřejmě moc měkký tvaroh a nechtěla jsem přidávat moc mouky, aby netvrdla. Ale je fajn – chutná pořád bezva :-)