Low carb perníčky – dýňové! Nízkosacharidový recept
Už tu mám recept na AIP perníčky, které ale nejsou nízkosacharidové. Takže teď tato low carb varianta. Každé jsou trochu jiné: Ty AIP jsou pevnější, křupavější. Tyhle jsou naopak lehoučké a nadýchané. Tak si vyberte podle svých preferencí :-)
Na asi 30 kousků potřebujeme:
- 1 žloutek
- 60 g másla
- 4 vrchovaté lžíce dýňového pyré (pečené nebo uvařené dýně)
- 2 lžíce erytritolu nebo zvoleného sladidla
- 120 g mandlové mouky (jemné, raději prosejte)
- 2 lžíce kokosové mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky xantanové gumy
- 2 lžičky pumpkin spice nebo perníkového koření
- 1 lžička skořice (nemusí být)
Smícháme žloutek, máslo a pyré. Ve druhé misce promícháme všechny sypké ingredience a smícháme s vlhkými – získáme měkčí perníčkové těsto. Dáme jej odležet do lednice alespoň na dvě hodiny: zpevní se a půjde s ním lépe pracovat.
Pak jej zpracovávejte rychle – na teple měkne a lepí se. Pokud chcete vykrajovat, určitě rozvalujte mezi dvěma pečícími papíry. Zároveň není úplně snadné vykrájené tvary přendávat na plech – já to dělám tak, že vezmu půlku těsta (druhou nechám v lednici), vyválím mezi papíry asi na 5 mm, horní papír sloupnu. Vykrájím tvary, pak nožem odstraním všechny “přebytky” a opatrně odebírám jednotlivé tvary a přendávám na plech.
Vykrájené tvary pečeme asi 12 minut na 180 stupňů. Bude to ale záviset i na Vaší troubě, takže to dobře sledujte, nechcete nechat ztmavnout, jen lehce zezlátnout.
Přesto je to trochu nevděčná práce. Pokud netrváte na klasických perníčcích, můžete udělat jednoduché sušenky – vyvalujte kuličky zhruba velikosti vlašského ořechu a na pečícím papíru na plechu je rozmáčkněte na výšku asi 7 mm.
Vyšší sušenky se budou péct asi o 2 minuty déle.