Kvašený oxymel: Vhodný pro AIP a na pomoc při nachlazení

Kvašených potravin v našem jídelníčku není nikdy dost. A přitom je zřejmě tolik možností, jen o nich nevíme nebo se tak nějak zapomněly. Oxymel je jednou z nich a je vhodný pro AIP, proto jsem si jej sama pro sebe hned založila a musím o něm dát vědět i Vám!

Jedná se o mírně kvašený „sirup“, který se dá použít při nachlazení, proti zánětům a podobně, samozřejmě záleží, co do něj použijeme za bylinky. Základ přitom tvoří med a ocet a celá směs kvasí po dobu 3 týdnů, takže se v něm namnožší prospěšné bakterie. A ještě je úplně jednoduchý na přípravu. Poměr medu a octa se může lišit, zřejmě se dá pohybovat někde mezi 3:1 a 1:3 (tj. 3 díly medu na 1 díl octa nebo 1 díl medu na 3 díly octa – a nebo cokoliv mezi tím). Já jsem zvolila jen jednoduchou verzi ze smrkových větviček.

Potřebujeme:

  • 100 g smrkových přírůstků (světlých konců větviček), můžeme použít i mladé šišky
  • 100 g octa (jablečného nebo jiného, ideálně nepasterovaného, tj. např. z bio obchodu)
  • 50 g kvalitního medu

Výběrem octa a medu samozřejmě značně ovlivníte chuť (a kvalitu). Místo smrkových přírůstků můžete použít, co Vás napadne. Pro sirup proti kašli třeba jitrocel, zázvor a citron, na usínání chmel a levanduli, proti zánětům zázvor, skořici a trošku pepře. Variant bude nepočítaně.

Vše jednoduše smíchejte, dejte do přiměřeně velké zavírací sklenice a utáhněte. Nechte na lince (mimo přímé sluníčko) po dobu 3 týdnů, každý den proklepejte. V případě větviček slijte, zázvor nebo jiné bylinky samozřejmě můžete konzumovat i se sirupem. Poté uchovávejte v lednici.

Dávkuje se 1 lžíce, buď přímo nebo používat jako sirup s vodou nebo minerálkou. A dovedu si představit použít i jako sirup třeba na ochucení snídaňové kaše z kokosu. Jen neohřívejte, přišli byste o zdravé bakterie.

Za 3 týdny dám vědět, jak to dopadlo a jak to chutná :-)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

2 Responses

  1. Mam nalozene vyhonky v cukru na sirup, uz bude skoro hotovy. Je mozne az nyni do casti pridat ocet a zkusit fementovat? Dekuji

    1. Nebude to přímo oxymel, ale klidně zkuste. Odebrala bych cca 50-100 ml, naředila vodou na litr, přidala nepasterovany ocet (nebo ostatně jiný startér) a nechala zkvasit na limonádu – bez vody bych nezkousela.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top