Játrová paštika ve skleničce – super svačinka na cesty! #AIP, paleo, low carb recept
Jeden z nejčastějších dotazů, které přicházejí u těchto alternativních způsobů cestování, jsou rychlá jídla, která se snadno berou s sebou na výlety nebo při cestování. Samozřejmě, čerstvá zelenina nebo salát do krabičky, ale co k tomu? Něco do skleničky. Tahle paštika/sulc je díky želatině a kolagenu z vývaru hojivá pro naše střeva a zároveň prospěšná pro naše klouby, vlasy a nehty. Ale hlavně je to moc dobrá svačinka a náhrada masa na cesty.
Na 10 skleniček potřebujeme:
- 500 g drůbežích jater
- 300 g kuřecích srdíček
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- lžíce sušené majoránky
- lžička sušeného tymiánu
- 1/2 litru kuřecího vývaru
- 65 g želatiny
- sůl
Na trošce oleje osmahneme do zlatova cibulku nakrájenou na kostičky. Na minutku přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a poté hned játra nakrájená na malé kostičky (max. centimetr na centimetr) – klidně ve dvou dávkách, aby se nám smažily a nezačaly se dusit. Poté přidáme i srdíčka nakrájená na podobné kousky a ještě chvilku osmahneme.
Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme tymián a majoránku a vaříme asi 15 minut, do změknutí srdíček. Odstavíme ze sporáku a necháme asi půl hodiny zchladnout (ideálně na teplotu cca 70 stupňů). Vedle v misce si rozmícháme želatinu asi ve dvou deci vody a přidáme do játrové směsi – úplně rozmícháme. Pokud by se želatina nerozpustila, ještě trochu ohřejeme, ale s želatinou už se nesmí směs vařit – neztuhla by!
Ještě horké plníme do skleniček, zavřeme a uchováváme v lednici – vydrží alespoň týden.