Domácí nutella (Díky, Pavle!)
Ano, inspirací pro tento recept byl Pavel, který přinesl do práce recept na domácí nutellu. Nutellu všichni milují a i když všichni vědí, že to není nic zdravého, rádi si ji občas dopřejí. Tahle nutella je ale chutnější a mnohem zdravější, než ta původní – o důsledcích na ekologii (kvůli palmovému oleji) ani nemluvě. Takže si ji pojdme za pár minut vyrobit:-)
Jediná nevýhoda této nutelly je, že k ní potřebujete výkonný mixér. Malý smoothie mixér to asi svým výkonem nezvládne, spíš něco typu nutri bullet (600 W). Pavel dokonce poradil trik s ponorným mixérem, jen to chce hlubokou štíhlou nádobu, ať nemáte ořechové máslo po celé kuchyni:-)
Potřebujeme (na skleničku podobnou klasické nutelle):
- 200 g lískových oříšků
- 2 lžíce oleje
- 60 g kvalitního (nepraženého) kakaa
- 50 g vysokoprocentní čokolády (70 a více)
- 150 g medu nebo sirupu (ne agávového)
- špetka soli
- 1/2 dcl vody
Postup:
Oříšky opečeme na středním plameni na sucho na pánvi, do zlatova, pozor, ať nezačnou tmavnout, zhořkly by. Ještě teplé přesypeme do vlhké utěrky a promneme – tím odstraníme zbytky šlupek.
Dáme do mixéru spolu s olejem a vodou a rozmixujeme na kaši (nebo ponorným mixérem). Přidáme kakao, opatrně rozpuštěnou čokoládu, špetku soli a med. Ještě opatrně promixujeme nebo už jen promícháme. A nutella je na světě:-)
Pokud hned nezmizí, skladujeme v lednici, měla by vydržet zhruba 14 dní. Zároveň se připravte na to, že je mnohem hutnější než klasická nutella a stačí jí tedy menší množství.
Dobrou chuť!
Vyzkoušeno nejen na vlastních chuťových pohárcích a doporučuji k vyzkoušení! Opravdu žravé. Jen se po ní zaprášilo, pro někoho možná moc sladké, takže se dle preferencí každého jedlíka nezdráhat zkusit ubrat objemu medové přísady. Navíc chutná krásně přirozeně a umělá pachuť běžnějších průmyslových nutell je ta-tam :)
Jen při použití tyčového mixéru opravdu doporučím pořádného svalovce s co největším podílem kovových částí. Můj postarší univerzál (450 W) v podobě sdruženého šlehače s tyčovým mixérem to na nejvyšší otáčky nezvládl a kovová hřídelka se v plastovém uložení postupně zdeformovala :( Tak pozor na to a bude lepší použít tyčový mixér a ne zařízení 2v1 běžné uživatelské třídy. Ořechy jsou opravdu tvrdé. Tak vzhůru do této lahodné cukrovinky, kterou snad všichni známe jako oblíbenou neřest nejen dětských let :-)