Domácí jogurt
„Ty si jednou budeš dělat doma sama úplně všechno. Už si pečeš chleby, teď jogurt, jen jsem zvědavej, jak si začneš dělat mléko a vajíčka. Slepice a krávu do paneláku nedáme,“ slyšela jsem už několikrát. Krávy ani slepice pěstovat nehodlám, ale domácí jogurt, to je jiná. Je úplně jednoduchý. Navíc cena jednoho kelímku je tak asi 3 koruny. A ještě má člověk jistotu, že je bez éček.
Jogurtu mám velkou spotřebu a kromě toho, že jsem to samozřejmě chtěla vyzkoušet je i fakt, že mě nebaví tahat kelímky z obchodu. Navíc je to tak jednoduché! Nepotřebujete nic, co už nemáte doma.
Potřebujeme jen litr mléka, malou lžíci cukru a zbytek jogurtu (tak dvě lžíce). Mléko ohřejeme na cca 40°C. Protože nemám teploměr, řídím se „babskou radou“ – mléko radši zahřeju na víc a průběžně zkouším jeho teplotu prstem. Když ho v mléce udržím cca 20 sekund, je teplota akorát.
Do teplého mléka vmícháme cukr a jogurt. A to je téměř vše. Směs rozlijeme do skleniček, dobře uzavřeme a schováme do peřin. Ano, do peřin:) Potřebujeme jogurtu udržet teplo okolo 40 stupňů po cca 6 hodin. Doporučuje se přidat pod deku ještě dvě lahve naplněné teplou vodou. Já pro tyto účely používám plyšáka do mikrovlnky:) Případně se dá využít i topení – dát skleničky do hrnce, zamotat do utěrky a nechat na topení. Po asi 6 hodinách dejte skleničky vychladit do ledničky a je hotovo.
A teď přijde to nejzajímavější – z každého mléka a každého jogurtu chutná domácí jogurt jinak. Mně se osvědčilo nízkotučné mléko (pro dietnější jogurt) v kombinaci s jogurtem „Klasik“ od Olmy. Vzniklý jogurt je pak krásně hustý a sametový. Chuťově špatný není ani z Hollandie, jen má jinou strukturu – bližší klasické Hollandii, tedy lehce kouskovatou a sametová konzistence Klasiku je mi sympatičtější.
Použít můžete vlastně jakékoliv mléko. Já dělám jogurt bez problémů z mléka z krabice. Vyzkoušejte ho ale i z čerstvého mléka z plastové lahve, případně z farmářského obchodu nebo z mlékomatu. Čerstvé mléko ale raději převařte, abyste se zbavili nežádoucích mikroorganismů a vyhnuli se pak možným střevním potížím.
Další, s čím můžete experimentovat, je hustota jogurtu. Teukutější (pokud chcete spíše nápoj) docílíte kratší dobou v teple. Hustší konzistenci jogurt získá delším pobytem pod dekou, případně přidáním lžíce až dvou sušeného mléka. To sice jednu lahvičku trochu prodraží, ale někteří na vzniklý hustý jogurt nedají dopustit. Mně stačí i ten řidší.
No a pokud máte rádi jogurty ochucené, na dno skleniček můžete přidat lžíci domácí marmelády nebo třeba granka /to ocení zvláště dět:)). Jen příchuť do jogurtu nemíchejte kysnutím, ale až před konzumací. Zamícháním byste totiž vytvořili nepříznivé podmínky pro šíření mléčných bakterií.
Takže? Už jste dostali taky chuť?