Chřest na dva způsoby
Sezona chřestu je tu. Recept na chřest s holandskou omáčkou je klasika, zkušenější sáhnou po chřestu zapečeném se slaninou nebo sýrem, jak si ale užít chuť chřestu na maximum bez zbytečné práce? Mojí odpovědí jsou dva recepty – salát s chřestem a chřest jen tak na pánvi:-)
Na tuto myšlenku mě přivedla Štěpánka (děkuji!) na jedné z našich schůzek, kdy mi řekla, že má ráda chřest jen tak syrový. Syrový? říkáte se nejspíš teď stejně jako já tehdy… než jsem ho vyzkoušela.
Chřest totiž žádnou velkou tepelnou úpravu nepotřebuje, zejména ten zelený. Naopak, už zhruba po 10 minutách varu nabývá blátivé konzistence a polovina jeho chuti je pryč. Takže pěkně na syrovo a nebo jen s malou tepelnou úpravou.
Co se týče salátu, variací je mnoho a nebudu tu popisovat konkrétní recepty, spíš jen tipy, jak ideální salát připravit.
Základem bude jako obvykle listová zelenina, která by měla být i základem našeho jídelníčku pro své velké množství prospěšných látek a vlákniny. Nebojte se experimentovat a použít netradiční lístky – třeba mladé lístky ředkviček nebo červené řepy – red chard salát (oboje velmi prospěšné i pro naši střevní mikroflóru). Dalšími ingrediencemi pak můžou kromě chřestu nakrájeného na tenké plátky být:
- jahody a balsamikový ocet + olivový olej
- kousky sýru brie
- sušená slanina (prosciutto) a parmazán
- vajíčko (nejlépe ztracené) a parmazán
Druhou rychlou úpravou je pak opečení chřestu na pánvi. Takový chřest může snadno přijít jako příloha masu a jeho příprava trvá doslova jen pár minut. Nakrájejte jej na špalíky a asi 5 minut orestujte ze všech stran na olivovém oleji. Pokud chcete vydatnější přílohu například k libovému masu nebo k jídlu bez masa, orestujte jej spolu se slaninou (do křupava:-)). A pro ještě větší chuťovou explozi přidejte pár kapek balsamika.
Orestovaný chřest si zachová maximum chuti i výživových látek, po kousnutí krásně křupne a bude krásně šťavnatý. Vyzkoušejte!