
Batátové knedlíky plněné uzeným masem: #AIP, paleo, whole30 recept
V koronavirové době je čas na rozličné experimenty. A já jsem si vzala do hlavy, že mám chuť na bramborové knedlíky plněné masem, ale potřebuju je udělat tak, že budou vhodné pro autoimunitní protokol. S trochou googlení jsem vytvořila recept, který je skvělý a od pravých knedlíků skoro k nerozeznání. A možná vám víc práce než samotné knedlíky dá najít AIP vhodné uzené maso… :-)
Vlastně nedá, protože Vám tu na něj rovnou dám tip: Kupuju ho na Scuku, obsahuje jen maso, sůl a česnek. Krásně voní! Mimochodem doporučuji rovnou i netínský špek, i ten je vhodný pro AIP.
Měla jsem strach, co batáty v těstě udělají. Těsto s klasickými bramborami časem řídne, musí se s ním pracovat rychle… Vida, výhoda batátů – s těstem se krásně pracuje a s časem se spíše zpevní (možná i díky přídavku kokosové mouky). Bála jsem se i, aby knedlíky nebyly moc sladké, ale kombinace výrazného uzeného masa a kyselého zelí se sladkou chutí batátů jde krásně dohromady.
Na 4 štědré porce potřebujeme:
- 2 velké batáty, cca 500 g
- 150 g tapiokové mouky
- 75 g jemně mleté kokosové mouky
- 2 vrchovaté lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
- 1 lžička soli
- 150 g uzeného masa, nakrájeného na droboučké kostičky
- 50 g špeku (nemusí být)
- Na podávání červené zelí a do zlatova opečenou cibulku
Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme do měkka (asi 10 minut). Slijeme, necháme zchladnout (a oschnout) a vidličkou rozšťoucháme se solí, jde to snadno, batáty jsou měkčí než klasické brambory.
Postupně přidáváme obě mouky a lahůdkové droždí a když těsto houstne, pustíme se do něj rukama – uhněteme do poměrně pevné a jen lehce lepivé konzistence. Pokud máme možnost, necháme 10 minut odležet, těsto ještě malinko zpevní a bude se lépe plnit.
Vezmeme si kus těsta asi velikosti ping-pongového míčku, ve dlani rozmáčkneme na placičku a na ní navršíme asi lžíci drobně pokrájeného uzeného masa (případně i se špekem). Těsto opatrně spojíme a maso uzavřeme uvnitř knedlíčku – těsto je hodně tvárné, takže pokud se vám někde potrhá, snadno ho zase propojíte. A pokud nějaká kostička masa vyskočí na povrch, jen ji trochu zamáčkněte zpátky a dál si s tím nedělejte hlavu.
Každý knedlíček trochu umáčkněte, aby se zpevnil. Vařte v osolené vodě jen asi 5 minut: Tapioková mouka moc vařit nepotřebuje, zbytek už je uvařený – delším vařením knedlíky měknou a mají patlavější konzistenci, ač na chuti jim to neubírá :-)
Podávejte třeba s červeným zelím a opečenou cibulkou.
P.S. ze stejného těsta můžete vyzkoušet i přílohový „bramborový“ knedlík. Jen nedělejte moc velký váleček, průměr jen tak cca 5 cm, ať se knedlík rychle provaří dovnitř a okraje nejsou příliš patlavé.
