Vhodné AIP potraviny, které by měly být základem našeho jídelníčku
Na AIP se soustředíme na nezpracované, základní potraviny, ze kterých si pak můžeme připravovat libovolná jídla. Kvůli kontrole nad potravinami a možností kontaminace většinou jíme doma, venku spíše výjimečně. Zcela se vyhýbáme zpracovaným potravinám vyrobeným v továrnách a všemu, co má více ingrediencí než 1-3.
Nejvhodnější potraviny, které bychom měli zařazovat co nejčastěji:
- Masokostní vývary
Domácí vývar z jakéhokoliv masa a kostí, např. vařený v pomalém hrnci. Z vývaru můžeme připravit libovolnou polévku (vývarovou, zeleninovou krémovou i další), ve vývaru můžeme vařit přílohovou zeleninu (např. celer nebo květák na kaši), můžeme připravovat masová soté a podobně. Nebo můžeme pít čistý vývar jen tak, z hrnečku.
Ideálně alespoň 1x denně v nějaké podobě - Vnitřnosti, zejména játra
Játra jsou velmi výživná, levná, rychle se vaří, podobně jako další druhy vnitřností: srdce, žaludky, ledvinky… Nejsnažší na přípravu jsou drůbeží, ale pokud seženete, klidně použijte i z ostatních druhů masa. Pokud možno, v bio nebo farmářské kvalitě.
Vnitřnosti se doporučují alespoň 3x týdně. - Ryby
Ideálně mořské, ale i sladkovodní – jsou lehce stravitelné a zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů i zdravých tuků. Opatrněji s velkými dravými rybami jako je tuňák, žralok nebo mečoun (často mají v sobě těžké kovy), s ostatními rybami se nemusíme moc limitovat. Volně žijící jsou lepší než farmové.
3-5x týdně - Zelenina
Všechny druhy, ale zejména listová zelenina (saláty, špenát), košťáloviny (zelí, květák, brokolice, kapusta, růžičková kapusta), výrazně barevné druhy zeleniny (mrkev, dýně, řepa, batáty), cibule a česnek a podobně. Nebojte se ani netradičních druhů jako jsou třeba topinambury, ze kterých jsou skvělé hranolky pečené v troubě! Vařená nebo syrová zelenina, ideálně kombinace, dle vaší volby.
Množství není nijak omezeno, doporučuje se alespoň 8-12 porcí denně. - Ovoce
Nejlépe bobulovité druhy, ostatní spíše výjimečně kvůli vysokému obsahu fruktózy.
Max. 2-4 porce denně - Fermentované potraviny, zelenina
Kvašené zelí (pozor, koupené ve skle bývá sterilované a tudíž neaktivní, kupujte v sáčku a bez jakýchkoliv informací o sterilizaci nebo konzervantech), kimchi, různá jiná kvašená zelenina (“pickles”, platí totéž, co u zelí), kombucha, tibi – vodní kefír a podobně. Dodávají prospěšné bakterie a potravu pro ně. Výběr kvašených potravin bývá na farmářských trzích nebo třeba na Scuk.cz
Další vhodné kategorie potravin
- Maso
Libovolného druhu, čím kvalitnější zdroj, tím lepší (bio, farmářské). Ideálně druhy střídat, nesoustředit se například pouze na kuřata. - Mořské plody
Krevety, slávky nebo jiné mušle, případně šneci… Cokoliv se vám zamane :-) - Houby
Všechny druhy, ať už lesní nebo třeba žampiony a hlíva. Dopřávejte si klidně každý den, obsahují méně běžné druhy vlákniny. Pozor na doplňky stravy s medicinálními houbami (reishi, cordyceps a podobně), stimulují imunitní systém, což s autoimunitními chorobami nechceme. - Mořské řasy
Kombu, nori i další druhy. Do “sushi” řasy můžeme balit zeleninu a brát na cesty, jiné řasy můžeme přidávat do polévky nebo salátu. Jsou cenným zdrojem minerálů a zejména jódu. - Koření a bylinky, které jsou tvořeny lístečky, kůrou, kořeny nebo květy
Bazalka, bobkový list, tymián, rozmarýn, skořice, kurkuma, heřmánek, lípa, pažitka, petržel, koriandr (list), kopr, křen, zázvor, levandule, citrónová tráva, majoránka, oregáno, máta, šalvěj, šafrán, estragon, lanýže, vanilka a další - Ostatní ochucovadla (bez přidaných látek)
Různé druhy octa, ančovičky, kapari, karob, coconut aminos, kokosové mléko, rybí omáčka, ústřicová omáčka, ovocné a zeleninové džusy (jen v malém množství, do jídla, ne na pití), ochucené olivové oleje - Sladidla (v malém množství)
Kokosový cukr, med, zázvorový cukr/sirup, melasa
Ostatní (v malém množství)
Čaj (zelený i černý), yerba maté, zpracované masné výrobky bez přidaných látek (např. slanina), sladké druhy ovoce (a např. sušené ovoce, plantainy), kokos
Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!